Stäng
december 1, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

Vi ska inte glömma att vi är fler och starkare

Det låter rätt ofta så i debatten men det är varken ”vänsterns” eller ”medias” bemötande och hanterande av Sverigedemokraterna som är avgörande.

Bemötandet är viktigt av massa olika skäl men när det kommer till att skapa grogrund för den rasism och det hat som ofta kommer ur en riktig rädsla, eller den främlingsfientlighet som är ett galet svar på en verklig fråga, är det framför allt våra breda grundläggande samhällsproblem som är orsaken.

Fattigdom, arbetslöshet, dåliga skolor, ojämlikhet, ojämställdhet, dåliga socialförsäkringar, rädslan för att ens föräldrar inte ska få bra vård när de blir sjuka, känslan av att inte höra till och att inte få vara med. Allt det där är rasismens bränsle. Det är när vi löser de problemen vi får vita svenskar att sluta tro att det är grannarna i porten bredvid – de mindre vita svenskarna – som står mellan dem och ett bättre liv.

Därför är en av de viktigaste saker man kan göra för att bekämpa rasism att bekämpa orättvisor och ojämlikhet. Och där har vår regering oändligt mycket att svara för, även om också föregående regeringar – jepp, även sosseregeringar – fört en politik som skapar grogrund för rasism.

I övrigt måste man stå upp för en konsekvent antirasism i sin vardag, på sin arbetsplats och i jargongen med kompisarna. Vara jobbig och säga ifrån.

Men för att antirasismen ska kunna krossa rasismen, oavsett om den uttrycks explicit genom Sverigedemokraternas politik eller mindre direkt som i den högerpolitik som skapar grogrunden, så krävs mobilisering och vetskapen om att man inte är ensam, att man är fler än rasisterna och att en förkrossande majoritet står upp för människors lika värde. ”Vi är många, vi är starka, krossa rasismen nu!” är ett slitet slagord men det sammanfattar behovet av manifestationer på ett bra sätt. För att påminna om att vi är många och starka.

Därför kommer jag att demonstrera den 14 december, vid den antirasistiska demonstrationen i Stockholm som jag kommer göra vad jag kan för att så många som möjligt ska delta i.

En av de som talar vid demonstrationen är Hans Caldaras, en svensk kulturarbetare av romsk härkomst som under hösten deltagit flitigt i debatten om det olagliga romregister som DN avslöjat. Caldaras och romregistret påminner med all önskvärd tydlighet om att Sverigedemokraterna inte är de enda vi demonstrerar mot. Också den institutionaliserade rasism som slår sönder människors tillit måste angripas med full kraft. Samtidigt är Sverigedemokraterna inte oviktiga, de är den organiserade rasismens företrädare i parlamentet, de är hatet som partipolitik, och åker de ur riksdagen är mycket vunnet.

Jag vill att det ska bli en stor demonstration den 14 december. Att vi ska lyckas mobilisera och visa vad vi står för. Jag hoppas att många tycker likadant.

Sök på Politism.se