Stäng
januari 26, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Bygg bygg bygg bygg bygg bygg bygg bygg. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Vi räknar ner – 700 000 lägenheter kvar att leverera

Bostadskrisen är alltjämt ett av de största problem Sverige har att lösa. Människor har ingenstans att bo. Bland de som har någonstans att bo betalar för många för höga hyror eller har mångmiljonlån de får svårt att betala om räntan vänder uppåt.

Tidigare i januari väcktes ett hopp om att regeringen är beredd att ta sig an detta problem på allvar.

I en debattartikel lovade man att vända på i princip varje sten för att komma till rätta med ett bostadsunderskott som kan tyckas omöjligt att jaga ikapp. Regeringen lovar att leverera 700 000 bostäder på nio år. Ett oerhört ambitiöst men helt nödvändigt löfte. Dessutom kommer det att innebära att generera många arbetstillfällen, vilket är en bra bonus. Men det är dags att sätta fart.

I går föreslog Vänsterpartiet att staten ska ge 25 miljarder i lån till fastighetsägare, årligen, för att få fram 50 000 extra hyresrätter årligen. Det är ett bra förslag, staten lånar i dag i princip gratis och pengarna kommer förstås på sikt att betalas tillbaka av fastighetsägarna.

Nu är det viktigt att vi får höra hur regeringen ställer sig till förslaget – eller om de har andra lika långtgående åtgärder de föredrar. Mehmet Kaplan (MP) är svaret skyldig, och hans svar ska hela tiden prövas mot löftet om att ”göra vad som krävs” för att få fram 700 000 bostäder under de kommande åren.

Den förra regeringens lösning på bostadskrisen var en katastrof. Förlamande passivitet och ombildningspolitik kombinerades med floppen ”Attefallhus” och en ansvarslös avreglering av andrahandsmarknaden, som inte gett tillräckligt många extra bostadstillfällen utan framför allt högre kostnader.

Alliansens bostadspolitiska skuld har diskuterats för lite efter maktskiftet, men nyheter som den i dag påminner om vad det gäller: Hyrorna för andrahandslägenheter fortsätter att skena.

”Johannes Andersson hyr en etta på 42 kvadrat i Nacka, cirka femton minuter med bil från Stockholm city, för 10 000 kronor i månaden.”

Sveriges Radios artikel konstaterar man att Johannes Anderssons fall är rätt typiskt. Det är såhär mycket man måste betala för att ha råd med en andrahandsetta i dag.

Klockan går. 2025 närmar sig snabbt. Jag vill se att regeringen inrättar ett räkneverk som hålls uppdaterat med exakt hur många av de 700 000 utlovade bostäderna som är färdigställda. Jag vill se att det börjar hända något, på allvar.

Sök på Politism.se