Stäng
september 28, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Wallenbergägda Aleris, som nu tjänar storkovan på flyktingbarn, värvade nyligen Filippa Reinfeldt (M) till bolaget. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

Vi måste stoppa välfärdsläckaget till riskkapitalisterna

Trots alla avslöjanden, trots all debatt, är vårt välfärdssystem fortfarande skört och står illa rustat att försvara sig mot cyniska riskkapitalbolag. Det visas nu igen när SvD Näringsliv rapporterar om hur skandalomsusade välfärdsjättar nu tjänar storkovan på flyktingmottagandet:

”Wallenbergs Aleris, riskkapitaljätten IK:s Attendo och riskkapitalägda Nytida tjänar stora pengar på de ensamkommande barn som nu når Sverige.”

Det handlar om en avkastning som är mer än tre gånger så hög som genomsnittet för svenska börsbolag och verksamheterna är enligt expertisen ”extremt” lönsamma.

Bolagen drar sig för att kommunicera med SvD annat än via mail och svarar där vagt om att den enorma avkastningen bara visar hur bra deras verksamhet är. När sanningen är att de antingen får för mycket av medborgarnas skattepengar – eller att de inte använder tillräckligt mycket av dem till verksamheten.

Det är dags att upprepa en gammal sanning: Välfärden är inte en marknad som andra. Här ska inte miljardärerna och riskkapitalbolagen tillåtas att härja fritt. Här ska de stoppas och trängas bort. Så enkelt är det.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se