Stäng
mars 24, 2016
Somar Al Naher, medarbetare
Foto: Luke Vu.

Vi måste kunna fira påsk utan att plåga kycklingar

Måste vi verkligen plåga livet ur kycklingar och kalkoner för att minnas Jesu Kristi död och uppståndelse?

Högtider är djurens sämsta vän och påsken utgör inget undantag. Jag menar, stackars fåglar. Vi tar deras fjädrar, vi äter upp deras ägg och deras kroppar. Utan att ägna en tanke på konsumtionens bieffekter.

Enligt äggbranschen äter vi under påskveckan cirka 4 000 ton ägg vilket motsvarar 64 miljoner ägg. Dessutom har äggkonsumtionen per person fortsatt att öka de senaste åren.

De hönor som används i dagens äggproduktion är avlade för att värpa ett ägg om dagen året om. Frigående höns lever allt annat än ”fritt”. Industrin låter stora flockar trängas inomhus vilket orsakar stress och beteendestörningar. Hönorna sliter av fjädrarna på varandra och i många fall slutar det med kannibalism.

Hönorna som kläcks på kläckerier transporteras direkt som dygnsgamla ut till uppfödningsanläggningen utan att de får träffa sin mamma.

Dessutom dör omkring 10 000 hönor varje år bara under själva transporten till slakt.

En annan baksida av vår äggkonsumtion leder till att varannan påskkyckling – sju miljoner – kommer att dödas. Det beror på att när det kläcks tuppkycklingar så vill industrin inte ha dem. Tuppar lägger inte ägg och anses därför inte vara lönsamma. Fräscht.

Det är heller inte schysst att pynta med fjädrar. Visste du till exempel att alla påskfjädrar kommer från riktiga djur? Organisationen Djurens Rätt har gjort en kartläggning som visar att i princip alla påskfjädrar som säljs i Sverige kommer från fåglar, vanligtvis från kalkoner som fötts upp i USA.

Fjädrar och dun kan tas från fåglar på två sätt. Antingen genom att man plockar fjädrarna medan djuren lever – eller att man gör det efter slakt.

För några år sedan avslöjade TV4:s program Kalla fakta det omfattande djurplågeriet bland dunproducenter i flera länder. Bilder på hur fjädrar rycktes från levande djur fick flera butikskedjor att stoppa försäljningen.

Trots att många har glömt och kör på som vanligt igen har andra tagit ett viktigt kliv framåt.

Sju kommuner, däribland Lund, har meddelat att man i år kommer att skippa fjädrarna och köra på djurvänligt pynt i stället.

Om påsk är en högtid som handlar om att fira våren och livet är det kanske dags att börja låta djuren ha rätt till sina egna liv.

Tre tips för en schysstare påsk:

1)    Tillverka eget pyssel. Gör färgglada små vimplar till ditt påskris.

2)    Använd flirtkulor istället för ägg. Eller varför inte forma hobbylera till små ägg som du kan måla.

3)    Ät veganskt, bra för hälsan, miljön och djuren. Unna dig god mat som inte har plågats.

Sök på Politism.se