Stäng
juli 9, 2015
Nils Westling, medarbetare
Martin Timell - programledare och Greklandsexpert - får frågan om han vet vad greklandskrisen handlar om. Aftonbladet den 7 juli.

Vi måste kanske prata lite mer om vad en statsskuld är

Det tycks vara en ganska vanligt förekommande uppfattning om den pågående krisen i Grekland att landet borde betala tillbaka pengarna de lånat (se exempelvis Martin Timell ovan). Det låter ju som ett väldigt självklart krav. Det är väl enklare att bara betala tillbaka än att hålla på och tjafsa?

Jo. Naturligtvis borde grekerna betala tillbaka vad de lånat.

Men de har tyvärr inte en chans. På grund av höga räntenivåer kan Grekland nämligen knappt betala räntan på skulden. Och det är där problemet ligger, snarare än i att de inte kan betala tillbaka hela skulden. Skulden växer med ränta-på-ränta och Greklands BNP (som avgör deras möjlighet att betala tillbaka) har fallit som en sten under fem år i rad.

Det löser man inte med vare sig budgetdisciplin eller bättre skatteindrivning. Jo, kanske på lång sikt, men under tiden växer skuldberget snabbt.

Grekland är för övrigt verkligen inte det enda landet som inte kan betala tillbaka sin statsskuld inom överskådlig framtid. USA har exempelvis en statsskuld på runt 100% av BNP och Tyskland omkring 75%. Japan har mer än 200%, det vill säga bra mycket mer än Grekland.

Det betalar man inte tillbaka i ett nafs.

Men för dessa länder är räntan låg och därför är det ganska ok att ha den där skulden, utan att egentligen ha ambitionen att betala tillbaka den.

Martin Timell har i och för sig rätt i att Grekland levde över sina tillgångar. Och för det betalar de nu ett enormt högt pris. Men det var nog inte alls lika uppenbart att de levde över sina tillgångar innan krisen, eftersom de då betalade räntor som de hade råd med. De var glada optimister och det var bankerna också. Men plötsligt förändrades räntenivån, och grekerna var chanslösa.

Några andra som är glada optimister är för övrigt de högt skuldsatta svenska fastighetsägarna, framför allt i storstäderna. Det är ok. Så länge räntorna är låga. Skulle räntenivån sticka iväg på samma sätt för bolån i Sverige som de gjorde för den grekiska statsskulden så finns det nog en och annan som skulle tvingas inse att de också levt över sina tillgångar.

P.S. Läs förresten också Andrev Walden om den livsfarliga antigrekiska populismen.

Sök på Politism.se