Stäng
augusti 10, 2018
Sara Martinsson, skribent
Forskning visar att bara en grad högre temperaturer har betydelse för självmordsstatistiken. Foto: Martina Holmberg/TT

Vi kan dö av klimatångest

Allt fler känner oro för miljön. Nu visar ny forskning att klimatförändringarna även kan leda till ökat antal självmord.

Sedan 2015 har andelen svenskar som är oroliga för klimatet ökat från 51 procent till 76 procent, enligt en färsk mätning från Aftonbladet/Inizio. Särskilt kvinnor oroar sig, mer än män, och en stor majoritet av samtliga saknar tro på att vi ska klara det globala målet att begränsa uppvärmningen till två grader.

Att klimatångest är ett fenomen vet alltså en stor andel av svenskarna av egen erfarenhet. Nu visar en studie publicerad i Nature climate change att det också tycks finnas vetenskapligt stöd för kopplingen mellan klimatförändringar och psykisk ohälsa, rapporterar Time.

Forskarna kunde bland annat, genom att studera 600 miljoner postningar på sociala medier, se att vi uttrycker oss mer nedstämt om temperaturen är onormalt hög. Klimatångesten syns i våra flöden. Vi tycks helt enkelt, medvetet eller undermedvetet, må sämre när vi rent fysiskt kan känna konsekvenserna av klimatkrisen.

Och vad ännu värre är: för vissa får den här depressionen livshotande konsekvenser.

Enligt rapporten finns där nämligen också ett samband mellan onormalt höga temperaturer och ökat antal självmord. En månad som var bara en grad varmare ledde till 0,7 procent fler självmord i USA, och 2,1 procent i Mexiko.

Av de resultaten drar studieförfattarna slutsatsen att om inte mänskligheten lyckas bromsa sina utsläpp och vända klimatkrisen riskerar den att innan år 2050 generera över 25 000 fler dödsfall bara i USA, skriver The Atlantic.

Klimatångest är alltså inte bara en känsla, vilken som. För vissa är den ett på riktigt hälsofarligt tillstånd, som måste få oss att ta omständigheterna bakom på allvar. För om klimatförändringarna som sådana inte hinner före, kan depressionen de orsakar också bli dödlig.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se