Stäng
november 9, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Anders Wiklund/TT

Vi har redan de lägsta lönerna

Vi har hört det förut och kommer sannerligen få höra det igen, lönerna ska sänkas i integrationens namn.

Det är som ett eko som aldrig slutar, det mest konkreta förslaget från högern när det gäller att få in fler med utländsk bakgrund på arbetsmarknaden är att försämra deras villkor och sänka deras löner. Flyktingkris? Lägre löner. Segregation? Lägre löner. Slog i lilltån på väg till duschen imorse? Lägre löner. Men här är grejen, utlandsfödda dominerar redan i låglöneyrken.

Nya siffror från SCB visar att nästan hälften av medlemmarna i fackförbund som organiserar låglönebranscher är födda utomlands. Snabbt sammanfattat kan man säga att yrken och branscher med låga löner och dåliga villkor är något som den infödda befolkningen i stor utsträckning håller sig undan från. Kvar blir då en arbetsmarknad där det ses som naturligt att den som kör din taxi, städar din toalett eller bakar din pizza är utlandsfödd. Utlandsfödda är överrepresenterade i yrken med lägre löner och nu ska de alltså sänkas ännu mer.

Det kommer få en rad olika konsekvenser. Det befäster en bild av att utlandsfödda inte är kapabla till mer, det skapar en segregerad arbetsmarknad där var du är född starkt påverkar din karriär och framtid. Tro inte heller att den som är född i Sverige kommer undan, om en del av arbetskraften slussas in i låga löner så kommer det påverka alla andra på marknaden. Svensson kommer få det svårare att höja sin lön när chefen står och hotar med lågavlönade Jamshid runt hörnet.

Skattepengar ska gå till att pröjsa städ så att överklassen har en invandrartjej som gör rent hemma hos dem, det är feminism. Lönerna för utlandsfödda ska sänkas fastän de redan har det jävligt pissigt, det är antirasism.

Nej, det är nog inte något annat än vad det alltid varit, ren och skär kapitalism.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se