Stäng
november 30, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Klimatmarsch i Bogota i Colombia på söndagen. Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Vi har inte råd att förlora kampen om klimatet

Det finns en global massrörelse som kräver att de folkvalda använder det mandat som givits dem för att stoppa klimatförändringarna. Det är inte hos folket skon klämmer. Det är politikerna – och de enormt starka kapitalintressen som försöker bromsa dem – som är problemet när klimatmötet i Paris, COP21, inleds i dag.

I går tågade människor i Stockholm, Beirut, Aten, Sydney, Bargny, Kapstaden, Ottawa, Kapstaden och en lång rad andra städer i minst 175 länder världen över.

Kraven är enkla att sammanfatta: Politiken måste se till att smärtgränsen på två graders uppvärmning klaras.

Men lika enkelt som det är att sammanfatta kraven, lika svårt tycks det vara för de folkvalda att leverera. Det är därför man inför COP21 bett länderna att själva sätta upp sina egna mål, att själva formulera vad som är möjligt. Det har gett oss hyfsade förutsättningar för en överenskommelse som innebär 2,7 graders uppvärmning.

En sådan överenskommelse vore alltså både en enorm politisk framgång samtidigt som det inte skulle vara i närheten av tillräckligt.

Vad som krävs är att COP21 blir en succé och sedan kompletteras efterhand med större åtaganden, kraftigare regleringar och fler förbud, rättvisare fördelning av omställningsansvaret och mer av ett totalt systemskifte.

Vi måste bort från olja och kol.

De nationer, företag och mångmiljardärer vars maktposition och intäktsström bygger på just olja och kol kommer att försöka hindra det skiftet. Vi har inte råd att förlora den kampen och alla de människor som protesterar och mobiliserar inom klimatrörelsen kommer att vara avgörande.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se