Stäng
oktober 23, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson, och Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), Elisabeth Svantesson, vice partiordförande, (M), Johanna Jönsson (C), talesperson för integration och migrationsområdet, Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson (FP), och Andreas Carlsson (KD). Foto: Vilhelm Stokstad / TT /

Vi fick en dålig migrationsuppgörelse

Om inte Stefan Löfven gör politik av flyktingkrisen kommer någon annan göra det, konstaterade vi häromdagen. Nu står vi med en bred uppgörelse om migrationen som är just detta:

Någon annans politik när S ställer sig bredvid.

Tillfälliga uppehållstillstånd ska införas, ett uselt signalpolitiskt förslag som ingen tror är till verklig nytta. För barnfamiljer och ensamkommande gäller dock lyckligtvis fortfarande permanenta uppehållstillstånd. Alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar, till synes den enda riktiga segern för Socialdemokraterna i förhandlingen (det fanns dock redan en riksdagsmajoritet för detta). Annars är det mesta djupt bekymmersamt.

Retoriken om att andra EU-länder ska ta större ansvar vilar på en fåfäng och orealistisk dröm om att en djupt dysfunktionell union plötsligt – som av en händelse – effektivt ska börja lösa problem gemensamt.

LO, som var tidiga i sina krav på att regeringen skulle göra upp med högerpartierna om migrationsfrågan, står plötsligt med nerdragna brallor: Deras initiativ leder nu till att kraven på kollektivavtal slopas för så kallade yrkesintroduktionsanställningar, vilket i princip är en garant för både lägre löner och sämre villkor.

Som en del i överenskommelsen ska även RUT-avdraget utökas, så att de som har gott om pengar kan få större skatteavdrag när de köper tjänster. Som om det var vad Sverige och migrationen behöver?

Regeringen hoppas nog att uppgörelsen ska ge trygghet och stabilitet i migrationspolitiken. Också det naivt.

Mer än något annat känns partiernas överenskommelse som att socialdemokratin tar ett stort kliv bakåt som politisk kraft och i stället hittar en position som tjänstvilliga administratörer.

Sök på Politism.se