Stäng
november 2, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Försäkringskassan ska vara en hjälp, inte ett hot. Foto: Hasse Holmberg / TT

Vi får inte göra livet svårare för de sjuka – inte en gång till

Kritiken mot regeringens nya direktiv om assistanstimmar till Försäkringskassan hörs allt högre från allt fler. Inte minst här på Politism. Det finns möjligen anledning till oro på fler områden.

Den rödgröna regeringen har tidigare vidtagit viktiga åtgärder mot alliansens sätt att få ner sjuktalen. Regeringen satte stopp för inhumana utförsäkringar som sparkade ut svårt sjuka i akut fattigdom. Vi jublade.

Men viljan att få ner sjuktalen under mandatperioden är förstås stor från den rödgröna regeringen, och nu ser man allt fler i sociala medier larma om bedömningar hos Försäkringskassan som slår hårt mot redan utsatta individer.

I ett inlägg på bloggen Skolinkvisitionen läser vi följande:

”Som en konsekvens av order från regeringen att kostnaden för sjukförsäkringen måste ner avslår Försäkringskassan allt fler ansökningar om sjukpenning. Effekten blir att sjuka antingen tvingas tillbaka till att jobba mer än vad läkare anser att de orkar eller tvingas att försöka hitta något annat jobb där de kanske klarar att jobba 100 %, trots att det kanske räckt med ytterligare en sjukskrivningsperiod för att komma tillbaka till det yrke de tvingas lämna.”

I texten varnas för ett slags panikartad åtstramning inom sjukförsäkringen för att få bättre siffror på kort sikt – även om konsekvenserna på lång sikt kan bli allvarliga både ur ett medmänsklighetsperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv.

Det är dags att vi tittar mer på detta. För den helt självklara viljan att få ner sjuktalen får inte innebära att Försäkringskassan med regeringens goda minne friskförklarar sjuka människor.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se