Stäng
maj 30, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Planetpajare. Foto: Kallestad, Gorm/AP/TT

Vi borde inte satsa hundratals miljoner på den här klimatboven

Att flyget är en mycket stor klimatbov vet vi ju redan. Att regeringen därför vill införa en flygskatt är därför en bra idé.

Högern är alltid emot alla skatter men att Centerpartiet – som försöker sälja sig till väljarna som miljövänner – inte accepterar en flygskatt är märkligt. För om man kan få ner flygandet och utsläppen, och ställa om en del resor till alternativ som inte förändrar klimatet, gör man något mycket konkret och viktigt.

Häromdagen fick vi också veta att många väljare är positiva till flygskatt, men eftersom högern tycks hata skatter mer än de värnar klimatet lär det inte påverka deras position.

Det finns dock fler saker regeringen kan göra när det gäller flyget. Till exempel borde inte staten satsa 250 miljoner kronor på en utbyggd flygplats i Sälen. Beslutet fattades för tre år sedan, av alliansregeringen, så det är varken Socialdemokraternas eller Miljöpartiets fel.

Men att infrastrukturminister Anna Johansson (S) ställt sig bakom idén och att regeringen inte förändrat den plan som den tidigare regeringen gjorde upp är onekligen en stor plump i klimatprotokollet.

För att flygplatsen ska bli lönsam för investerarna krävs att hundratusentals resenärer väljer flyget till Sälen framför andra mer klimatvänliga alternativ. Det rimmar illa med statsminister Stefan Löfvens (S) ord om en klimatpolitik som med framtiden för ”våra barn och barnbarn” som utgångspunkt.

Sök på Politism.se