Stäng
juni 12, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Pontus Lundahl/TT

Vi behöver ett budkrig om tandvården

Politikerna har tagit sig in i våra munnar. Det är bra. Där ska de vara.

Mycket har hänt under den senaste mandatperioden. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tagit flera enormt viktiga steg för att tandvården ska bli bättre och mer jämlik, mer tillgänglig för alla som har dåligt med pengar.

Ett tandvårdsbidrag har både hunnit införas och höjas. En försäkring som reducerar kostnaderna har kommit på plats. I tre steg har åldersgränsen för fri tandvård höjts – från 18 till 23 år.

På tisdagen presenterade Vänsterpartiet ett nytt vallöfte. De vill införa ett högkostnadsskydd för tandvården. Ingen ska behöva betala mer än 2 000 kronor årligen för tandvård. Enligt V kommer reformen kosta minst 4,5 miljarder kronor årligen – men de hoppas på mer, eftersom ett högkostnadsskydd kan leda till att personer som inte tidigare haft råd att gå till tandläkaren nu gör det i högre utsträckning.

All tandvård inkluderas visserligen inte, det gäller de 50 vanligaste behandlingarna. En nationell prislista på vad dessa får kosta ska också fastställas. Detta för att undvika att privata tandläkare gör väldigt många dyra behandlingar i onödan bara för att sko sig när staten tar betalningsansvaret.

Det här är på många sätt ett väldigt bra reformförslag. Ett radikalare alternativ hade varit att räkna tandvård som en del av den ordinarie sjukvården, vilket hade kostat mer men gett ännu billigare tandvård för de som har störst behov. Kanske borde just V stå för det radikala – men detta pragmatiska och relativt billiga förslag lär inte vara svårt att vinna stöd för i förhandlingar med socialdemokrater (om vi skulle få ett sånt valresultat).

S är ju nämligen på väg i samma riktning: Socialminister Annika Strandhäll (S) och regeringen har tillsatt en utredning som ska komma med förslag på hur tandvården kan bli billigare för fler. Bland annat övervägs där en inkludering av all tandvård i högkostnadsskyddet för sjukvård. Något som skulle betyda att ingen behöver betala mer än 1 100 kronor per år för att gå till tandläkaren.

Det betyder att vi under denna valrörelse kanske till och med kan få se Socialdemokraterna komma med ett vallöfte som går längre än Vänsterpartiets. Det vore välkommet.

Ett budkrig om vem som har de bästa välfärdsreformerna är ett drömläge för partierna till vänster, en mardröm för högern och en ”vinst varje gång”-lott för medborgarna.

Sök på Politism.se