Stäng
juni 30, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Sant faktiskt. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Vi är fortfarande på väg rakt in i en total katastrof

Klimatavtalet i Paris var både en framgång och ett misslyckande. En framgång för att det fanns många ambitiösa mål och för att de faktiskt fick ett avtal på plats. Ett misslyckande eftersom målen var för luddiga och icke-bindande, samt för att ambitionerna trots allt är för låga.

Att skriva att läget för klimatet är akut är en kraftig underdrift.

Trots det konstaterar en ny studie att de löften som utställdes i Paris inte räcker långt, berättar DN i dag:

”– Med ländernas nuvarande klimatmål blir temperaturökningen mellan 2,6 och 3,1 grader. Det uppfyller verkligen inte avtalets ambition om att hålla uppvärmningen under två grader, och definitivt inte målet på max en och en halv grad, säger Joeri Rogelj, forskare vid det internationella forskningsinstitutet IIASA utanför Wien i Österrike, till Dagens Nyheter.”

Slutsatserna av studien redovisas i tidsskriften Nature och borde tvinga oss att genast tänka ett varv till kring hur vi ska agera. En temperaturökning på 2,6 grader, som alltså är den lägre siffran i den nya studien, skulle vara förödande. Vi kommer att få enormt många människor på flykt undan klimatförändringarna och vi kommer att få se massvält i flera delar av världen (främst i de fattigare länderna, förstås).

När haven värms upp blir de också sämre på att lagra koldioxid, vilket leder till att temperaturen ökar ännu snabbare. Och vid över tre graders temperaturökning är risken överhängande att jorden och växterna inte längre klarar att lagra koldioxidet utan börjar släppa det ifrån sig. Då är vi inne i en ond spiral där temperaturökningarna i sig leder till ytterligare klimatförändringar – vilket leder oss rätt in i en absolut katastrof.

Känns det hoppfullt?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se