Stäng
november 27, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Ett antal personer samlades på Södermalm i Stockholm i somras för att demonstrera för bättre villkor inom förlossningsvården i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Vi accepterar inte lönerna i förlossningsvården”

Förlossningsvården är i kris. För den som föder barn i Sverige i dag kan det vara en otrygg och omskakande upplevelse. Vi är ett av världens rikaste länder, men tummar ändå på mödravården. Det är katastrof. Nu kräver 50 barnmorskestudenter i Stockholm förändring.

”Vi kommer nu gå ut i verksamheter där arbetsmiljön är mycket påfrestande, det vet vi för vi har spenderat många timmar där. I den arbetsmiljön är det näst intill omöjligt för barnmorskor att arbeta heltid, för det räcker inte orken till. Att tvingas arbeta deltid på grund av orimliga arbetsvillkor påverkar både vår inkomst och vår framtida pension.

Vården behöver oss, sjukhusen går på knäna. Extra pengar har skjutits till i förlossningsvården sägs det, men var är de pengarna? De märks inte i våra löneförhandlingar i alla fall.”

Barnmorskestudenterna kräver 33 000 kronor i månaden. Är det ett orimligt krav? Nej. Enligt vårdförbundets statistik för 2017 ligger ingångslönen för en barnmorska på 31 500 kronor.

Vad säger landstinget då?

Jo, man säger att man ”tar utmaningarna på allvar” och lyssnar.

Men vi känner oss inte lugna förrän barnmorskornas krav går igenom. Krisen i förlossningsvården är en av de viktigaste frågorna i vår tid.

Höj deras löner, nu.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se