Stäng
december 9, 2014
Margret Atladottir, redaktör
Foto: Lise Åserud/TT

Vett och etikett för vänstern: ”Hur överlever jag julen?”

Hej Politism!

Som vanligt under julhelgerna kommer det att vara väldigt prövande för mig att behöva umgås o vara artig mot diverse släktingar som är höger (och en som är typ sd). Men något säger mig att det kommer att vara EXTRA JOBBIGT nu när det är EXTRA VAL på gång. Bävar inför diskussionerna runt granen. Hjälp mig, vad kan jag göra för att visa mina släktingar att jag tycker att de har FEL utan att skämma ut min familj?

/N

Vi bad Kawa Zolfagary att hjälpa oss att besvara denna fråga:

Hej vännen,

Fyfan. Seriöst, det där är så sugigt. Men okej, här kommer några överlevnadstips för att du ska slippa flytta ut till en koja i skogen av skam på grund av all skit din fasters man säger under familjemiddagen.

1. Prata om det du kan

Personer med SD-sympatier har en tendens att satsa mer på kvantitet framför kvalitet i hopp om att du inte ska orka bemöta allt utan bara ger upp. När du bemött och gett bevis för hur tiggeri inte är organiserat har de redan gått vidare till att muslimerna vill förbjuda julen och att PK-maffian vill göra Lucia könlös. Så försök fokusera på det du kan och vill prata om. När de börjar läsa högt från rasistiska SD-bloggar så pratar du istället om hur pensionärerna fortfarande betalar mer skatt än löntagare, för att SD och Alliansen röstade ner de rödgrönas budget. Eller du kanske helt enkelt börjar läsa högt tillbaka och räknar upp några dessa godbitar.

2. Var den dåliga stämningen

Om dina släktingar tänker förstöra stämningen så ge dig fan på att hinna före dem eller vara värst. Vill de prata om hur Alliansen var så fantastiska som ökade inkomstklyftor, sålde ut det gemensamt ägda till underpris och saboterade löntagarnas A-kassa och arbetsvillkor så tycker jag du ska kontra med slogans direkt från Ung Vänsters kongress. Babbla på om hur bemanningsföretag borde förbjudas, hur skola, apotek och järnväg borde förstatligas. Lista alla fall där riskkapitalister pumpat oss skattebetalare på stålar och sen stuckit till nån skattebunker. Varje gång de kläcker en högergroda ska du möta det med en bombmatta av vänsterpropaganda. Det är inte mer än rätt.

3. Ventilera på nätet

Se till att du har en fullt laddad mobil och bra internet. Logga in på det sociala medium du gillar bäst och bara ös ur dig all skit. Bär inte på det själv, dela med dig och raljera som en tok. Få ut allt bara. Men se till att du har rätt säkerhetsinställningar först så inte Morbror Mårten råkar läsa allt och ångrar att han köpt en ”I <3 Sweden” t-shirt till dig i julklapp.

Ha det gott!

Sök på Politism.se