Stäng
november 29, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Kolla, en lägenhet! Såna byggs inte längre. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vem vill stå upp för skitvillkor?

Om du ger mig en skälig summa pengar för att jag ska göra ett jobb åt dig och jag tar mer än hälften av pengarna till mig själv och sen låter nån annan, som är i en position där hen inte kan ställa krav, göra hela jobbet för en oskälig summa. Då blir det inte riktigt bra. Och du har inte fått vad du betalade mig för. Det blir orättvist och fult.

Ungefär så enkel är logiken bakom det krav som Byggnadsfacket ställer när de begär ett så kallat huvudentreprenörsansvar.

”Vi ser hur jobbtrafficking, där människor från andra länder blir utnyttjade under slavliknande förhållanden av oseriösa arbetsgivare, har blivit en etablerad del av svensk arbetsmarknad. Vi kan se denna utveckling inom flera områden; bärplockare från Thailand blir lurade, skogsarbetare från Kamerun blir utnyttjade, inom Transportområdet råder kaos och i restaurangbranschen använder man sig av papperslösa.

[…]

De stora byggbolagen anlitar underentreprenörer som anlitar underentreprenörer och långt ner i kedjan finns varken kollektivavtal eller säkra arbetsmiljöer.”

Det är inget orimligt krav på den som anlitas som huvudentreprenör att om du ska tjänar pengar på det här uppdraget är du också skyldig att se till att reglerna följs av dem du anlitar för att hjälpa dig att klara av uppdraget.

Det borde vara en självklarhet och den som säger emot Byggnads här får leta länge innan de hittar andra argument än att de vill kunna sko sig på att ge människor skitvillkor.

Sök på Politism.se