Stäng
oktober 2, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Vore inte dumt med Salla som minister. Foto: Lars Pehrson / SvD

Vem vill du ha som minister?

Svenska Dagbladets Sanna Rayman bloggar i dag om att vi snart (äntligen!) kan få nya ministrar vars avgång vi kräver på stående fot. Hennes avgångskrav kanske kommer av lite andra skäl än våra dock?

I morgon är det hur som helst dags! Och man blir ju pepp, inte minst som Rayman skriver, på om Expressenlöpsedeln ”Miljonbonusar, knark och svarta pengar – här är Reinfeldts nya ministrar” kan överträffas.

Vad får vi för skandaler den här gången? Kommer det visa sig att Mikael Damberg testat rökheroin? Kommer Åsa Westlund ertappas med ett helt hov av svartarbetande barnflickor i garderoben? Har Peter Hultqvist varit rysk spion tillsammans med Jan Guillou?

Och inte minst: Vem blir ens minister? Sannolikt blir Magdalena Andersson finansminister, Åsa Romson miljöminister, Gustav Fridolin skol- eller utbildningsminister och Ylva Johansson arbetsmarknadsminister. Margot Wallström kommer också att få en ministerpost, kanske som utrikesminister. Ardalan Shekarabi ligger också riktigt bra till för en ministerpost. Bli inte förvånad om Anders Johansson och Anders Ygeman också får uppdrag. Kanske till och med Maria Wetterstrand. Det finns också goda chanser att LO:s Tobias Baudin får en ministerpost, och Kommunals Annelie Nordström är förstås också aktuell även om hon kanske varit för lojal med sina medlemmar – och därmed för kritisk mot S – för att belönas med ministeruppdrag. Det finns åtskilliga namn att spekulera kring.

Får vi in några heltokiga wildcards? Några glada överraskningar? Visst tusan är man nyfiken. Löfven kanske fått Gudrun Schyman att lämna sitt F! för att bli jämställdhetsminister i en S+MP-regering? Åsa Linderborg kanske presenteras som ny kulturminister? Får Janne Josefsson och hans manliga fans ansvaret för ett helt nytt SVT Göteborg-departement? Blir Salla Salazar äntligen samordningsminister? Vore det inte önskvärt om vice statsministerposten vigdes åt Kenza Zouiten? Och petas Magdalena Andersson i sista stund till förmån för Thomas Piketty? Frågorna är sjukt många och sjukt viktiga. Äntligen ska de nu få sitt svar.

Nåja, alla namn ovan är kanske inte superaktuella i verkligheten. Men en fråga att titta på blir hur jämställd regeringen är och hur väl den representerar hela Sverige. Det får helt enkelt inte bli för mycket vita medelålders maktgubbar på alla viktiga positioner.

Det får inte heller bli för mycket Stockholmsrepresentation. En skicklig regering som dessutom har varierande bakgrunder, erfarenheter och kunskapsområden blir nog inte så dum. Oavsett om en eller annan av dem rökt hasch.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se