Stäng
september 28, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Vem betalar Åkessons synth? Foto: Rickard Nilsson / TT

Vem är det som finansierar rasismen?

De senaste veckornas avslöjanden i Dagens Industri, där tidningen visat hur näringslivsorganisationer och högerlobbyorganisationer träffar Sverigedemokraterna för att hitta samsyn bakom kulisserna, väcker många frågor.

En av dem ställdes av Jonas Sjöstedt (V) i helgen, och följs upp av Anders LindbergAftonbladets ledarsida i dag: Vem betalar Sverigedemokraterna?

Det finns luckor i den nya lagen om partibidrag som gör att man fortfarande anonymt kan skänka pengar till ett parti bakvägen via lokala organisationer, vilket gör att de företag som vill belöna SD för att de bytt politik eller som vill lägga grunden för att de ska förändra sin syn i framtiden, fortfarande har i princip fritt fram.

Sverigedemokraterna har hela tiden velat bevara möjligheten att hålla finansiärerna hemliga och har pekat ut just omvägen för att ge pengar som en fortsatt möjlighet för partiets ljusskygga givare.

Sverigedemokraterna kommer att fortsätta göra allt för att slippa berätta om de fått eller får pengar från något företag – eller någon av ägarna bakom stora företag. Därför kan vi bara spekulera och gissa när vi ställer oss frågan om riskkapitalisterna i välfärdsindustrin, i sin strävan att säkra tillgången på skattepengar, också varit beredda att spilla över lite riskkapital på rasisterna.

Sök på Politism.se