Stäng
mars 18, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Vd-snacks. Foto: Björn Lindgren / TT

Vd-Sverige blir rikare och rikare och rikare och rikare

En gång varje år redovisar LO hur vd-lönerna i Sverige står sig jämfört med industriarbetarnas. Det ger en liten hint om de klyftor vi har mellan de rika och oss andra i dagens Sverige.

När vi skrev om detta förra året gick det 46 industriarbetarlöner på en vd-lön. Tror du att skillnaden mellan en vanlig arbetare och en vd växt eller krympt sedan dess? Gissa!

Jepp, självklart har den växt (det verkar vara så vi byggt vårt samhälle).

Vd:arna på de största bolagen har numera inkomster 50 gånger så stora som industriarbetaren. En ojämlikhet som sett över tid ökat enormt.

Skärmavbild 2015-03-18 kl. 11.46.02

I år gör LO även en specialspaning kring bankcheferna, och det går finfint för dem, kan meddelas:

I årets rapport ingår även en översikt av banksektorns höga löner. De senaste 11 åren har de fyra storbankernas VD:ar fått 6 procent i årlig löneökning medan arbetarna fått 2,8 procent årligen.”

Självbilden hos den rika makteliten är ofta lite vriden och personer som Carola Lemne (vd på Svenskt Näringsliv) med 490 000 kronor i månadslön uttalar sig gärna om att undersköterskor i Sverige har höga löner. Personer som Norwegians stormrike vd Björn Kjos kan göra bort sig totalt genom att debattera skatter med Thomas Piketty i Skavlan.

Då de själva inte idkar värst mycket självkritik är det alltså extra viktigt att politiken står för något annat. Då är det extra viktigt att politiken inte fattiggör hundratusentals pensionärer samtidigt som man sänker skatten för hundratusentals stormrika, utan i stället utjämnar skillnader.

Den nya rödgröna regeringen har alla möjligheter att vidta åtgärder som gör att klyftorna minskar och redan när LO gör samma mätning om ett år hoppas jag att det finns reformer på plats som leder till minskade faktiska skillnader.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se