Stäng
januari 31, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Det är dags för Stefan Löfven att ta tag i ojämlikheten och de växande klassklyftorna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Växande kapitalinkomster till de rikaste – då ökar klassklyftorna

I dag publicerar Statistiska Centralbyrån (SCB) sin redovisning av ”slutliga inkomster och skatter 2015″. Och den som oroar sig över ökade klassklyftor och en växande ojämlikhet har tyvärr all anledning att fortsätta oroa sig. SCB konstaterar att kapitalinkomsterna har ökat kraftigt för Sveriges hushåll att det driver på de ökade inkomstskillnaderna.

Framför allt handlar det, inte särskilt överraskande, om att de som redan har störst inkomster också har störst kapitalinkomster. Den rikaste tiondelen i Sverige hade också 90 procent av kapitalinkomsterna under 2015. Den rikaste tionedelen tjänar numera också ungefär lika mycket på inkomster från kapital som de tjänar på att arbeta eller driva företag. De rika blir rikare på att vara rika, helt enkelt. Precis så ser växande klassklyftor ut i praktiken.

Dessutom ser vi att kapitalinkomsterna blir en allt större del av ekonomin i Sverige:

”År 1995 utgjorde kapitalinkomster tre procent av den totala disponibla inkomsten för Sveriges hushåll. År 2015 var andelen 15 procent.”

Det ska löna sig att arbeta, brukar det sägas. Men framför allt ska det alltså löna sig att vara rik. Så fungerar i alla fall det svenska samhället.

Högerpolitiker har aktivt drivit på den här utvecklingen, för att de tycker att det är bra. Socialdemokratiskt ledda regeringar är däremot kritiska till denna utveckling. Men är de beredda att göra något åt det? Inte mycket hittills. Men det är hög tid att de vaknar till och börjar ta den växande ojämlikheten på allvar. Allt annat är att svika arbetarklassen och löntagarna.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se