Stäng
juli 31, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Vattenbrist. Foto: Pontus Lundahl / TT

Vattnet håller på att ta slut – samtidigt fyller superrika hajakvarier

Den extrema värmen borde skapa ”krigsrubriker” menar metrologer. Och nu varnar SMHI och regeringen för allvarlig vattenbrist i Sverige.

Niclas Hjerdt på SMHI larmar i Dagens Industri om att framtidens vattenförsörjning i Sverige inte kan se ut som den alltid har gjort, utan att det måste finnas en prioritering för vattenuttag utifrån behov. Annars väntar strider mellan olika intressen: dricksvattenbehovet ställt mot industri och jordbruket. Men det finns en risk att fattiga får betala för rikas vattenkonsumtion. En trend som redan går att se runt om i världen.

I Sydafrikas huvudstad Kapstaden har det utfärdats varningar för att ”day zero” är på väg. Det är dagen då alla vattenkranar i Sydafrika stängs av. Man höjde då priset på vatten och lyckades hindra dagen från att inträffa den här sommaren. I ett desperat försök att minska människors vattenkonsumtion åkte Kapstadens borgmästare omkring till de största vattenkonsumenterna för att prata förstånd med dom. Bovarna bodde i de rika och vita områdena. Samtidigt hörs protester från stadens mindre bemedlade, som fått skyhöga vattenräkningar.

Rätten till vatten har blivit en fråga om ekonomisk jämlikhet. För att alla ska få tillgång till vatten så pågår just nu en kamp mot att vattnet privatiseras. Privatisera vatten? Ja, ni vet det som högern tycker vi ska göra i Sverige.

Samtidigt som vattenbrist hotar vanliga människor, läser vi rubriker från Wall Street Journal om de superrika som inreder med hajar i 2000 liters-akvarium. Det verkar vara deras nya husdjurstrend. Den bisarra ojämlikheten i världen manifesteras på olika sätt. Men det går inte att komma ifrån att de allra rikaste personerna, och största industrierna är de som är det största klimathotet. Medan vi får betala priset.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se