Stäng
oktober 1, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Varsågod, här är ditt förstahandskontrakt

Det blir dyrare och dyrare att bo. Inte bara i kronor, utan också i jämförelse med vad allt annat kostar. Bland annat kan man se det när man, som i SCB:s statistiknyhet från i dag, tittar på hur hyrorna utvecklats jämfört med priserna i snitt.

”I löpande priser har genomsnittlig hyra per kvadratmeter blivit 16 gånger högre mellan 1969 och 2013. Samtidigt så har den allmänna prisnivån blivit drygt 8 gånger högre. Omräknat till fasta priser har hyrorna i stort sett fördubblats under denna tidsperiod.”

Skärmavbild 2014-10-01 kl. 11.14.29

De stora vinnarna är samtidigt de som har råd att bo i bostadsrätt (och bankerna). Allra mest vinner den som har varit med och ombildat en hyresrätt i ett attraktivt område till en bostadsrätt. Lättare för den som redan har pengar att berika sig, helt enkelt.

En annan SCB-nyhet visar att hyrorna i nybyggda lägenheter ökar allra mest. Dyrast blir det i nya hyresrätter som byggs av privata värdar.

”Årshyran per kvadratmeter för nybyggda hyresrätter 2013 var i genomsnitt 1 591 kr, vilket är en ökning med cirka 5 procent jämfört med år 2011. Årshyrorna per kvadratmeter för allmännyttiga nybyggda hyresrätter var 2013 i genomsnitt 1 568 kr. Motsvarande siffra för privatägda hyresrätter var 1 630 kr.”

Häromdagen gick S, V och MP ut och lovade att stoppa alla ombildningar av allmännyttans bestånd i Stockholm från och med nu. Det är rätt, och viktigt. Men de får inte nöja sig där. De måste också slåss – både i Stockholm och nationellt – mot allmän bostadsbrist, mot generella hyreshöjningar, mot ”renovräkningar” och brist på hyresrätter. De måste bygga. De måste vägra acceptera en utveckling mot marknadshyror.

De måste våga formulera mål av typen ”bogaranti”, som säkerställer att ingen ska behöva köa längre än X dagar för en bostad, som gör frågan politisk och inte bara till en marknadsfråga. De måste sluta låtsas som om det är en fråga man inte kan göra något åt.

Sök på Politism.se