Stäng
april 4, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Henrik Montgomery / TT

Varning – nu vill alliansen privatisera ännu mer

Väck en högerpolitiker mitt i natten och fråga vad de drömt om. Risken är stor att svaret blir ”privatiseringar”.

Allt som är offentligt, som vi äger och styr tillsammans, ska bli privat. Det spelar ingen roll vad det handlar om – skolor, sjukhus, apotek, bilbesiktning eller underhåll av järnväg – allt ska helst drivas av privata vinstdrivande företag. Det är en av grundpelarna i högerpolitik. I Sverige är det dessutom en fråga som verkligen förenar allianspartierna i en tid när det finns väldigt många områden där de inte kan komma överens.

Det är därför partiledarna Ulf Kristersson (M)Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) i dag presenterar vallöftet att privatisera Arbetsförmedlingen om de vinner makten. Staten ska fortfarande vara ansvarig för arbetsmarknadspolitiken – men de privata företagen ska kunna casha in på själva verksamheten.

De privata företagen ska sedan tjäna olika mycket pengar beroende på vilken typ av jobb de lyckas förmedla. Med vaga löften om ”kvalitet”, ”kontroll” och ”uppföljning” tänker de sig att allt ska funka lika bra som, ja, eh… kanske vinstjakten i skolan?

Eller – för att ta ett konkret exempel kopplat till borgerlig politik som gäller arbetsförmedlingen, från 2010: ”Etableringslotsarna”. Minns ni denna högeruppfinning? Då skulle privata företag ansvara för att leda nyanlända från in i det svenska samhället. Resultatet blev som det blev. ”Naiva borgare har bäddat för kriminella”, sammanfattade Anna Dahlberg på Expressens borgerliga ledarsida.

2015 tog privatiseringsexperimentet slut:

”I morse meddelade Arbetsförmedlingen att man med omedelbar verkan stoppar systemet med så kallade etablerinslotsar, bland annat det förekommit oseriös och brottslig verksamhet hos oseriösa lotsföretag. Nu avslöjar Expressen att det bland den olagliga verksamhet som nu misstänks ingår rektyteringsverksamhet till terrorgruppen IS.” 

Nu står de där igen, de borgerliga partiledarna, med ännu en fantasifull privatisering. Trots att det inte finns någon längtan efter detta bland medborgarna. Fler och fler har insett att vår tid kräver ett starkt samhälle, en kraftfull gemensam styrning, inte att mer och mer outsourcas, säljs ut och privatiseras.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se