Stäng
maj 3, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Montage. Foto: Henrik Montgomery/Johan Nilsson/TT

VARNING: Moderaterna kan skada din välfärd allvarligt

Här kommer en varningstext: Moderaterna kan skada din vardag allvarligt.

På onsdagen presenterade Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M) sitt partis vårbudgetmotion. Den är inte tänkt att gå igenom riksdagen, utan är mer en beskrivning av vad Moderaterna kommer att göra om de kommer till makten.

Det mesta känns igen från förr. Moderaterna förlorade valet 2014 i stor utsträckning för att ingen var sugen på ett sjätte jobbskatteavdrag när välfärden samtidigt fungerade så dåligt för så många. Ändå var det ett sjätte jobbskatteavdrag som var huvudnumret när M hade ”förnyat” sin politik 2015. Samma sak 2016. Samma sak 2017. Och nu alltså samma sak valåret 2018.

Får de igenom sin politik innebär skattesänkningarna att de som redan tjänar väldigt bra får ännu mer i plånboken varje månad. För den som tjänar dåligt blir det betydligt mindre belopp. Och de som betalar för moderatkalaset är de som har det sämst ställt. För skattesänkningar kostar pengar. Mycket pengar.

Här är några exempel på hur Moderaterna ska få loss pengar för att gynna höginkomsttagare:

  • Moderaterna vill spara på a-kassan och aktivitetsstödet med 4,7 miljarder kronor årligen.
  • De vill göra så att färre omfattas av ersättningssystemen än i dag, vilket innebär att 1,6 miljarder kronor dras in.
  • De vill spara in 4,5 miljarder kronor på sjukförsäkringen.
  • Moderaterna vill spara 2 miljarder kronor genom att skära ner på bland annat Arbetsmiljöverket och Arbetsförmedlingen.
  • De vill slopa alla extratjänster, som ger bland annat långtidsarbetslösa och nyanlända jobb med stor framgång. De vill skära i bland annat arbetsmarknadsutbildningen. Här hittar de sex miljarder kronor.
  • De vill dra in 10 miljarder genom att ta bort byggsubventioner som används för att bygga till exempel hyresrätter med rimliga hyror.
  • De vill höja de redan skyhöga påminnelseavgifterna för CSN och slopa studiestartsstödet.
  • De vill höja skatten för de som har sjuk- och aktivitetsersättning.
  • Moderaterna vill också slopa det extra stödet till skolor i fattigare områden.
  • De vill dessutom få loss 5,7 miljarder kronor genom att ”omprioritera” i bland annat förlossningsvården och psykiatrin.

En del av pengarna i Moderaternas förslag flyttas mest, och hamnar ändå hos polis, vård och skola. Men det mesta av pengarna går till en enda grej: Skattesänkningar. Och självklart – mest pengar till de som tjänar mest.

Vad de däremot inte vill spara in en enda krona på är till exempel ränteavdraget och RUT-avdraget. Avdrag som också i första hand går till de som redan har gott om pengar.

Den som funderar på att rösta på Moderaterna, eller som hoppas på en alliansregering,  måste känna till detta. Det är vanliga människor som drabbas. Sjuka. Arbetslösa. Fattiga. Alla ska de få en tuffare vardag för att människor med höga löner ska få det bättre.

Ingenting är viktigare än att se till att alla som funderar över vad de ska rösta på i september får veta vad det är de faktiskt väljer. Se till att alla i din närhet har fått varningen.

Sök på Politism.se