Stäng
januari 16, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Bild från inbjudan till konferensen.

Varför tänker ingen efter före?

Vi har på Politism tidigare kritiserat Muslimska familjedagarna för att de bjöd in talare som uttalat sig bland annat antisemitiskt och homofobiskt. Vi har också kritiserat ”Öppna moderater” för att de bjöd in en hatisk rasist  till Pride. Fallen påminde om varandra på så sätt att båda organisationerna backade och snabbt avbokade vad man skulle kunna beskriva som hatpredikanter från sina evenemang.

Häromdagen uppmärksammade Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ännu ett fall där en hatpredikant bjudits in till Sverige. Denna gång handlar det om Islamiska förbundet som i samverkan med bland annat Sveriges Unga Muslimer och studieförbundet Ibn Rushd bjudit in homofoben och antisemiten Zaghloul El-Naggar. SKMA redogör utförligt för El-Naggars antisemitiska konspirationsteorier och vidriga uttalanden. Och ännu en gång har en av organisationerna gått ut och backat, vilket framgår av en uppdatering i slutet av texten.

Men frågan är om man inte ska kunna förvänta sig att man tänker efter före? Gång på gång kommer nyheterna om personer med en historia av inhumana och groteska uttalanden, ofta väl belagda och citat som är lätta att hitta, bjuds in i olika sammanhang – för att i nästa stund avbokas när någon påtalar vad de faktiskt sagt eller gjort. Eller som i det här fallet att man tar avstånd i efterhand. Och varje gång skadas organisationernas trovärdighet och förtroende.

Är det verkligen för mycket begärt att man tänker efter före?

Sök på Politism.se