Stäng
november 26, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Varför vågar vi inte kliva in genom dessa dörrar? Foto: Hasse Holmberg/TT

Varför söker inte män hjälp när de utsätts för sexuellt våld?

Södersjukhuset i Stockholm finns en våldtäktsmottagning. Tidigare har den enbart varit till för kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp, men nu är den öppen för alla.

Men bara två män har sökt vård på mottagningen hittills. Visst kan det delvis förklaras med att män är de som står för den överväldigande majoriteten av våldtäkter. Men vi blir också utsatta. Och jag undrar varför vi inte söker hjälp när det sker.

Svaret är tyvärr väldigt deprimerande. Det handlar såklart om att samma normer som gör att män våldtar också gör att vi inte söker hjälp när vi själva blir utsatta.

Många har synen att män överhuvudtaget inte kan bli utsatta för våldtäkt, att all sex vi ”får” ska vi vara glada över. Jag tänker på hur snacket gick när jag var liten, nästan alla killar jag växte upp med pratade om sex som något självklart att alltid ställa upp på, även innan vi fyllt 15 år. Många pratade även om hur de legat med äldre, mycket var säkert påhittat av unga tonåringar som vill imponera på sina vänner men en och annan talade sanning. Ingen av oss tänkte nog på det som möjliga övergrepp, att den de hade legat med – som ibland var bra mycket äldre – låg med ett barn. Det där skrytet finns fortfarande kvar hos vissa.

Precis som kvinnor ifrågasätter sina upplevelser gör män detsamma. Gråzonerna och våldtäktskulturen påverkar oss lika mycket. Många män som blir utsatta förstår det nog inte själva. Vilken man blir utsatt för tjatsex när det verkar som att vi är de som ska tjata till oss ligg? Vad en man ”ska” vara med på och vilja, format av en skadlig mansroll, gör att vi sällan eller aldrig kan ses som offer.

Jag önskar att vi pratade mer med varandra om våra upplevelser. Delar med oss av erfarenheterna vi är osäkra på, stöttar varandra och uppmanar andra att söka hjälp. Kanske kan vi prata mer om gråzonerna innan någon blir utsatt för sexuellt våld. Kanske går det att förändra vad män ska stå ut med och vad vi utsätter andra för.

Hjälpen finns där, nu måste vi se till att söka den.

Sök på Politism.se