Stäng
oktober 30, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Bild från en protest mot utvisningar utanför förvaret i Märsta, 2011. Foto: Johan Nilsson / TT

Varför sätter vi små barn bakom lås och bom i Sverige?

I Migrationsverkets förvar har människor som inte borde behöva sitta bakom lås och bom spärrats in i många år. Efter terrordådet på Drottninggatan i april i år kom högljudda krav på att ännu fler borde sitta i förvar, även om det inte fanns något tydligt svar på hur det skulle rädda oss från framtida terrorattentat. Men när alla vill signalera ”hårda tag” spelar det inte alltid så stor roll vad man föreslår så länge det verkar som att man ”gör något”.

Kanske är det också därför man numera hör så lite kritik kring hur förvaren fungerar. I söndagens DN fanns dock ett viktigt undantag. Där beskrivs hur barn – bland annat en familj med en fyraåring, en elvaåring och en apatisk 13-åring – sitter inlåsta i Migrationsverkets förvar i Märsta. Pappan i familjen beskriver i DN hur läget på förvaret påverkar barnen:

”I går blev barnen vittne till hur en kvinna försökte ta livet av sig genom att dricka rengöringsmedel. Kvinnan svimmade och barnen bara skrek av chocken. Jag förstår inte hur man kan sätta barn på det här stället.”

13-åringen i familjen har blivit svårt sjuk, gått in i sig själv, blivit okontaktbar och apatisk. Han äter ingenting om han inte sondmatas. Flera olika läkare har konstaterat att han lider av ”uppgivenhetssyndrom” och att han behöver omvårdnad dygnet runt. En av dem skriver i ett läkarintyg:

”Om han flyttas eller utvisas är det högst troligt att patienten adekvat försämras i sitt psykiska mående” […] ”då han inte kan förflytta sig själv är vår bedömning att det inte är möjligt att med respekt och värdighet transportera honom ur landet.”

Både Amnesty och Barnombudsmannen har protesterat mot att barn låses in i Migrationsverkets förvar. Och den rödgröna regeringens återkommande löfte om att göra FN:s barnkonvention till lag rimmar minst sagt illa med hur de här barnen bemöts och hanteras.

Louise Dane, som är doktorand i migrations- och barnrätt, redogör på twitter för hur Sverige hade kunnat hantera detta specifika fall annorlunda. Det är utmärkt.

Vid sidan av det behövs också en större diskussion om det lämpliga i att sätta små barn som itne gjort något fel bakom lås och bom i Migrationsverkets förvar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se