Stäng
juni 23, 2014
Eric Rosén, chefredaktör
Konjunkturinstitutet Revolutionärerna. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Varför pratar ingen om att det fattas 120 miljarder kronor?

Vem tycker att vård, skola och omsorg är bra nog som det är i dag? Inte särskilt många, förutom typ Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt som menar att den som lyfter fram problem ägnar sig åt ”svartmålning”. De menar att att allt i själva verket är toppen och att alla andra har fel. Vi andra ser vad som händer och ser att det finns stora behov av satsningar och investeringar. Det är inte minst därför som motståndet mot det femte jobbskatteavdraget var så stort till och med bland högerväljare. Folk fattar att välfärden – och därmed alla vi som är beroende av den – tagit rejält med stryk.

Därför är det konstigt att Konjunkturinstitutets (KI) senaste prognos mottagits med sådan tystnad. Där konstaterar KI att det krävs skattehöjning på 120 miljarder kronor fram till 2018 för att bibehålla ens den nivå vi har i dag i välfärden. Den nivå som vi alltså ser inte är tillräcklig. 120 miljarder. På fyra år. Det är inga små summor. Men de partier – både till höger och vänster – som numera kallar till presskonferens och slår på stort när de föreslår satsningar på fem eller 50 miljoner är knäpptysta. De låtsas som om KI:s prognos inte finns. De politiska reportrarna på presskonferenserna tycks inte ens ställa frågan, trots att den borde vara helt central i årets valrörelse.

Kanske tycker partierna att Konjunkturinstitutet är ute och cyklar? Att de har helt fel? Att de ljuger? Att de har förvandlats till en kommunistisk revolutionär sekt som inget hellre vill än att tvinga fram skattehöjningar? I så fall måste det förstås säga det, och redovisa siffror som motsäger KI:s prognos.

Mer sannolikt är att alliansen inte säger något för att de älskar sina skattesänkningar oavsett vilka konsekvenser de får för människor. Och att Socialdemokraterna låtsas som att KI:s prognos inte finns för att de inte vågar gå till val på så stora skattehöjningar, även om de är nödvändiga.

Frågan är bara varför vi andra låter dem hållas? Varför vi låter dem föra debatten på fel premisser? Varför pratar ingen om att det fattas 120 miljarder kronor?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se