Stäng
juli 15, 2016
Zina Al-Dewany, redaktör
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Varför mår unga tjejer sämre nu?

På torsdagen presenterades Stockholmsenkäten. Där tittar man bland annat på ungas användning av tobak, alkohol och narkotika. Det flesta siffrorna ser bättre ut än tidigare men det finns något som sticker ut.

40 procent av flickorna i nionde klass mår dåligt.

De uppger att de ofta är deppiga eller ledsna utan att veta varför. Det är en rejäl ökning från 2010 då siffran låg på 31 procent.

Av de unga tjejer som mår dåligt skulle många bli hjälpta av en bra elevhälsa och av fler kompetenta vuxna som kan fånga upp dem innan det blir sämre. Men vi vet också att det inte alltid finns tillräcklig hjälp i ungas skolmiljö.

Om det ser likadant ut i resten av landet vet vi inte, men om huvudstaden är representativ för utvecklingen finns det anledning att vara orolig.

Trycket på ungdomspsykiatrin i Stockholm ökar stadigt. Samtidigt blir skillnaderna i psykvården större. En rapport från tidigare i år visar att tillgången till psykvård för unga varierar stort beroende på var i Stockholm du bor.

Det finns mycket i samhället som kan öka ungas dåliga mående. Osäkerhet inför framtiden, ökade klyftor i samhället och höga krav på individen. Sådant som är svårt för lokala politiker att trolla bort. Men det som behövs är ingen magi, framför allt inte från landstingets sida.

Det krävs bara att politikerna slutar skära ner i psykvården, slutar nedvärdera unga tjejers behov, slutar stänga ner mottagningar. Sluta vara dåliga helt enkelt.

För i ”effektivisering” och ”sparande” offras människors hälsa.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se