Stäng
augusti 4, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Varför gör inte polisen något?

Prince Hassan Saads och hans familj i Borås är förföljd.

Under flera år har de utsatts för rasistiska trakasserier – och även en mordbrand. Men trots att han gjort 37 polisanmälningar har det inte i ett enda fall lett till åtal. Inte ett enda fall.

I ett facebookmeddelande till dottern i familjen, som nära nog träffades av en stor sten som kastades in genom fönstret vid ett tillfälle, fick hon höra att polisen aldrig kommer att hjälpa dem eftersom de är svarta.

När Prince Hassan Saad har anmält brott har polisen kommit fram till att brott inte gått att styrka. När polisen skulle utreda den nämnda mordbranden lades förundersökningen ner på ett dygn.

I en intervju med SVT säger polisen att man ”i efterhand” ”kan hålla med om” att den person som pekats ut som skyldig till mordbranden möjligen borde ha förhörts.

Man vill gärna tro att detta bara är en slump, att alla behandlas lika av polisen i Sverige, att inga brottsoffer bedöms som mindre trovärdiga på grund av sin hudfärg eller sin härkomst. Men har man följt de senaste årens många avslöjanden om olika typer av rasism inom polisen är det svårt att inte undra om det kan ha spelat in i ointresset för dessa brottsoffer.

Sök på Politism.se