Stäng
september 1, 2017
Margret Atladottir, redaktör
Prins Carl Philip och biträdande chefsbarnmorska Anna Ståhl samt Sophia Bismar Wendel - överläkare kvinnokliniken under presskonferensen på Danderyds sjukhus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varför får kungabarnen gräddfil till förlossningen?

Att det är kris i förlossningsvården är ingen nyhet för den här sommaren, det har varit såhär kaotiskt för födande kvinnor och personal i flera år nu. Vi har skrivit en hel del om det, och för bara ett par helger sedan anordnades en ”arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset” i flera städer runt om i landet.

”Barnmorskor går på knäna på de proppfulla förlossningsavdelningarna där de har ansvar för flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete samtidigt, kvinnor får inte plats på de sjukhus de vill föda på och flera hänvisas till sjukhus i andra städer och län.”

Det är då intressant att i kontrast mot kaoset ”vanliga” kvinnor i Sverige får uppleva läsa om kungabarnens förlossningar. Aftonbladet skriver:

”När kungahusets medlemmar ska föda får de dock ett rum reserverat flera dagar i förväg.

– Det är inget jag kommer gå in på, sa prins Carl Philip på torsdagen efter en fråga från Aftonbladet.”

Republikanska föreningen skriver apropå den ”gräddfil” kungabarnen får inför sina förlossningar:

”Förra veckan födde prinsessan Sofia på Danderyds sjukhus. Sophia Brismar Wendel är överläkare på förlossningsavdelningen och var med vid förlossningen, som hade förberetts i månader. Samma läkare och förlossningsteam var med vid prinsessan Madeleines förlossning på samma sjukhus 2015.”

Att vi har monarki i Sverige är i sig galet, ja. Men HUR kan de få en sån gräddfil in till förlossningen, när i princip alla andra födande kvinnor i Sverige får leva i skräck inför huruvida de kommer få en plats eller inte?

Pinsamt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se