Stäng
februari 20, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
President Donald Trump. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Varför är Trumps Sverigebild så vanlig i svenska medier?

Äntligen har man fått skratta. Det har varit minst sagt underhållande att följa skämten på bland annat twitter under taggen #lastnightinsweden. Donald Trumps märkliga uttalande om att något fruktansvärt skulle ha inträffat i Sverige på fredagen blottade honom på nytt:

Han har uppenbarligen ingen koll och inget filter. I sina tal öser han ur sig obekräftade fördomsbilder om världen som han fått från till exempel Fox News några timmar tidigare. Skrattretande – samtidigt som det förstås påminner om hur farlig Donald Trump är. En så vårdslös president kan ju säga vad som helst, och troligen också göra vad som helst.

I de svenska medierna har man reagerat starkt och publicerat en rad artiklar som förklarar hur det egentligen ligger till, påståenden från det inslag som Trump hade sett avfärdas snabbt som osanningar och felaktigheter. Bra, eftersom det mycket riktigt var falska påståenden.

Vad som dock inte sägs är att Donald Trump, och Fox News, återger en Sverigebild som på intet sätt är unik. Tvärtom är det alltid såhär det låter i rasistiska medier i Sverige i dag. Medier som allt oftare bjuds in till seriösa svenska debatter och tv-program.

Och vad värre är: Den här Sverigebilden sprids också ofta på svenska ledarsidor, letar sig in i diskussioner i Studio Ett eller SVT:s Agenda. Och då är programledare och redaktion betydligt sämre på att sakligt förklara att överdrivna eller falska påståenden saknar bäring.

Här har alla de svenska medierna en fråga att ställa sig: Varför klarar man att avfärda felaktiga amerikanska beskrivningar som osanna samtidigt som man är så dålig på att markera när motsvarande uppgifter sprids i den svenska debatten? Kan och bör man göra annorlunda? Eller är det här en helt normal del av vårt offentliga samtal – åtminstone ändra tills Donald Trump tar till sig av det?

Sök på Politism.se