Stäng
maj 30, 2017
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vårdpersonal ska aldrig utsättas för rasistisk bortsortering

I samtliga kommuner i Västernorrland kan vårdtagare välja bort personal med utländsk bakgrund i den kommunala hemtjänsten. Det avslöjar P4 Västernorrland i en granskning på tisdagen.

I intervjuer säger flera enhetschefer direkt att de kan sortera bort utländsk personal. Dokument som P4 kommit över visar att även de kommuner som förnekar det på telefon har agerat likadant.

Granskningen visar inte bara på problemet med rasism och fientlighet mot personer med utländsk bakgrund hos enskilda vårdtagare. Den blottar också hur rasismen är strukturell och institutionaliseras när arbetsgivaren godtar sorteringen och agerar utifrån den. Därmed upprätthåller enhetscheferna en rasistisk bortsortering av vårdpersonal alldeles oavsett om de själva tycker att det är bra eller dåligt.

Dessutom leder det, vilket granskningen också visar, till att personer med utländsk bakgrund diskrimineras när ny personal rekryteras.

P4 har enbart granskat Västernorrland och där fått ett entydigt besked. Att problemet finns också i många av Sveriges övriga kommuner är en självklarhet, Västernorrland är inte mer rasistiskt än något annat län. Det är dessutom inte första gången något liknande avslöjas. En stor granskning i Aftonbladet avslöjade samma problem för två år sedan.

I dag har många i den svenska arbetarklassen, inte minst i välfärdsyrken, utländsk bakgrund. Det understryker också vikten av att fackföreningsrörelsen markerar stenhårt när medlemmar utsätts för den här typen av behandling. Och det visar tydligt på hur frågor om antirasism och arbetsmarknad är tätt sammanlänkade. Det här är en strid man aldrig får förlora.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se