Stäng
blog-header
maj 19, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Värdera din röst – låt dem jobba för den

Återigen finner vi oss mitt uppe i ett valår och partiernas påkostade reklamkampanjer avlöser varandra. Jag noterar bland annat att fler kändisar än någonsin är engagerade i valmaskineriet denna gång.

Folk jag ser upp till uppmanar folket att rösta. Rösta – så att inte nazisterna kommer in i EU-parlamentet, säger många av kändisarna.

Detta fick mig att leka med tanken på hur min reklamfilm för EU–valet skulle se ut. Snarare än en uppmaning om att rösta för röstandets skull, skulle jag i stället ta tillfället i akt att vädja till folket att värdera sina röster mer. För ni tror väl inte på allvar att rasismen försvinner bara för att SD inte får några EU–mandat? Jag har känt av rasismen långt innan SD välkomnades in i offentligheten, och har ingen anledning att tro det kommer upphöra om Sverigedemokraterna försvinner.

Min reklamfilm skulle utspela sig i ett tomt, mörkt rum där jag sitter i mitten. Lite förhörsrumskänsla. Jag tittar in mot kameran och frågar:
Hur mycket värderar du din röst? Nu när det är supervalår vill alla partier att du röstar på dem. Föreningar och organisationer startar kampanjer med kändisar och musikvideos som uppmanar dig som medborgare att gå ut att rösta!

[Kameran zoomar in mot mitt ansikte]

Men vilka krav har du ställt på ditt parti? Du vill få bort rasismen i och med EU–valet men vilka av partierna har presenterat några konkreta åtgärder, förslag eller reformer mot den rasism de påstår sig bekämpa?

När till och med SD har en nolltolerans policy mot rasism så krävs det mer än bara fina ord och löften om att allt kommer bli bra bara ett visst parti får makten.

Låt partierna jobba – hårt – för din röst. Ställ lika höga krav på dem som de ställer på dig, för det räcker inte bara med att bara ”rösta mot rasism”. Värdera din röst!

[Reklam slut]

Sök på Politism.se