Stäng
juni 5, 2018
Zina Al-Dewany, redaktör
Vilket parti lyckas ge oss mest hopp till september? Foto: Stina Stjernkvist / TT

Var är partiet för de politiskt trötta?

På lördag är det dags för Järvaveckan. Ett initiativ för att bryta avståndet mellan folket och politiker. Den här veckan har visat oss hur viktig en sån vecka är, men också hur svårt det kan vara med politiskt engagemang.

Det är inte sällan ungdomar får symbolisera samhällets förfall. Vi beskylls för dålig arbetsmoral, trots att otrygga anställningar hör till vardagen. Vi beskylls för att vara överkänsliga trots att den psykiska ohälsan ökar mest bland unga. Vi beskylls för att strunta i vår plikt för att många känner sig exkluderade från politiken och väljer att inte rösta. Men att orken och hoppet till politik utmanas är inte så konstigt. Det senaste exemplet såg vi i Hylte i veckan.

Ett gäng ungdomar bestämde sig för att kanalisera sitt engagemang och startade en SSU-klubb. De lade upp en bild av styrelsen där de flesta hade utländsk bakgrund. Blev de peppade, fick de stöd? Ja. Men de möttes också av hat och kommentarsfält fyllda med hot och rasism – bilden fick tas ned. Ungdomarna som försökte ta initiativ till något gott kommer nog inte glömma hatet så lätt.

I Sverige är förstagångsväljare svåra att nå, många vet inte vad de ska rösta på så de stannar hemma i stället. Och det finns en stark koppling till klass. Bland de som har högre löner, utbildade föräldrar, gått studieförberedande program och föräldrar med svensk bakgrund är valdeltagandet högre. Skillnaderna är större i dag än de var i början av 1990-talet.

För de som inte passar in i den mallen är det inte så lätt att engagera sig, även om viljan finns. Det betyder inte att man inte är intresserad av politik, utan snarare på grund av politikers ovilja att intressera sig för just de grupperna.

För de politiker som kommer visa sig under Järvaveckan är det en chans att inte bara möta osäkra väljare, utan även att få dem att rösta. Det ger de rödgröna partierna möjlighet att visa varför just de är partiet för de som tappat hoppet om politiken. Förhoppningsvis lyckas något parti med det innan september.

Sök på Politism.se