Stäng
augusti 28, 2013
Eric Rosén, chefredaktör
Prins Carl Philip tar studenten vid Lundsbergs Internatskola. Fr v kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, kusin Patrik Sommerlath och Carl Philps gudfar prins Leopold av Bayern. Men var är föräldrarna? Foto: Toni Sica/SCANPIX

Var är Lundsbergsföräldrarna?

”Det är ovärdigt att skolpeng och statsbidrag sanktionerar misshandel av minderåriga.” skrev Björn af Kleen i Expressen Kultur på måndagen. En bra sammanfattning om den urspårade och obehagliga elitskolan Lundsberg, som återigen visat sig från sin sämsta sida. Skolan, vars motto  ”en sund själ i en sund kropp” (mens sana in corpore sano) kanske numera bör betraktas som en ironisk sarkasm, är en riktig skitskola som bör läggas ner. Att den där skamfläcken till skola ska få stå kvar som ett monument över dålig människosyn är rätt irriterande.

Jan Björklund säger sig nu ”inte tveka” att fatta beslutet om stängning, så länge Skolinspektionen bestämmer att det är vägen framåt.
– Om Skolinspektionen landar i att tillståndet för Lundsberg bör dras in, tvekar jag inte att fatta beslutet, säger han till DN på måndagen.

När Aftonbladet vill prata med  styrelseordförande Marie Wallenberg och rektor Staffan Högberg om strykjärnsmisshandeln och det haveri som är Lundsbergs riksinternat så gömmer de sig, fegar ur och duckar ansvar.

Hade det här rört barn från andra samhällsklasser hade desto fler ställt den ständigt återkommande frågan ”var är föräldrarna?” När arbetarklassbarn och barn ur lägre medelklassen spårar ur hamnar fokus ständigt där. Men i frågan om Lundsberg ser man andra orsaker än att mamma och pappa brustit. Detta trots att de här föräldrarna rimligen har oändligt mycket bättre förutsättningar att gripa in och förändra situationen för sina ungar än många av de föräldrar man utkräver ansvar av när det är stökigt i skolorna i till exempel Stockholms förorter. Det är en intressant skillnad.

 

 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se