Stäng
augusti 18, 2017
Elisabeth Lindberg, redaktör
Barcelona, Spanien, 17 augusti 2017. Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Var är du – är du ok?

Barcelona. Ännu en stad på listan över terrordåd som kostat oskyldiga människoliv. Turiststråket La Ramblas, en skåpbil som i full fart mejar ner folk. Det väcker jobbiga minnen av Drottninggatan och meddelandena till alla ens nära och kära: ”Var är du? Är du ok?”.

Den vidriga terrororganisationen Islamiska staten tar på sig ansvaret. Har vi vant oss vid detta nu? Är det vår vardag? Så många frågor och väldigt få svar. Eftersom vi aldrig vet om eller när det händer igen. Men livet måste gå vidare återigen. Själva motståndet är att fortsätta leva på alla de tusen olika sätt som människor lever i fria demokratier.

Skillnaden mellan dagens terror och organisationer som den baskiska separatiströrelsen ETA eller nordirländska IRA är målet. De använde terror för att uppnå självständighet för sina landområden. Dagens terror är riktad mot enskilda människor. Det är en betydligt svårare nöt att knäcka.

Men nöten måste knäckas och den måste knäckas av demokratiska krafter. Ju fler gånger dåden sker desto viktigare blir det att det politiska svaret blir kraftfullt. När terrorn sätter skräck måste vi kunna lita på våra institutioner. Oavsett om det handlar om ett enskilt lands terrorbekämpning eller gemensamma EU-åtgärder. Det räcker tyvärr inte med kärleksmanifestationer.

Sök på Politism.se