Stäng
februari 20, 2017
Amra Bajric, skribent
Bild från lördagens brand i Täby centrum Foto: Maja Suslin/TT

Vapiano utrymmer inte vid brand – även en arbetsmiljöfråga?

Under lördagen utbröt en brand i Täbys köpcentrum i Stockholm men när Vapianos gäster började röra sig mot utgången stoppades de av personal som ställt sig vid kassan: för att först ta betalt.

Reaktionerna låter inte vänta på sig och många är med all rätt chockerade över personalens prioriteringar. Hur kan det vara viktigare att ta betalt och inte utrymma lokalen för allas säkerhet?

Att arbeta inom servicesektorn är att arbeta i en bransch där arbetsmiljöarbetet är systematiskt eftersatt. Osäkra anställningar, underbemanning, stress och en vetskap om att det finns hur många som helst som kan sköta jobbet om du inte orkar gör att anställda ibland gör bisarra prioriteringar.

Det är inte de anställdas fel, drillas en till att det viktigaste som finns är att ägaren går med vinst så kommer både anställdas och kunders säkerhet hamna på efterkälken. I stället för att följa upp internt och göra utredningar kanske Vapianos ledning borde fundera över vad för signaler de sänder sina anställda. Utöver kollektivavtal måste de anställda ha en skälig lön och inte känna att de sitter löst. Då kan man också kosta på sig att att tänka på säkerheten vid bränder.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se