Stäng
februari 14, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Rodrigo Duterte. Foto: TT/AP Photo/Bullit Marquez

Vapenexport till massmördaren Duterte är en skamfläck

Vapenexporten till diktaturer och krigförande länder har länge varit en extremt kontroversiell fråga i Sverige. Det beror naturligtvis på hyckleriet. Vi talar vitt och brett om att vi – i princip alla partier och makthavare – inte ska sälja vapen till diktaturer eller länder som krigar. Ändå gör vi det hela tiden. Saudiarabien, Thailand och Förenade Arabemiraten hör till länder vi förser med krigsmateriel som en del av detta hyckleri. Vapenexporten från Sverige har mer än tredubblats sedan början på 2000-talet.

I december 2016 skrev vi om den svenska regeringens säljresa till Filippinerna, där vapenexportören Saab tillsammans med näringsminister Mikael Damberg (S) besökte landet för att övertyga om svenska produkters förträfflighet.

I dag avslöjar Aftonbladet att resan gett resultatInspektionen för strategiska produkter (ISP) har gett klartecken för försäljning av både krigsmateriel för strid och för andra ändamål.

Detta till en regim som ägnar sig åt extrema brott mot sin egen befolkning. Bland annat jagar och dödar man personer som misstänks ha kopplingar till narkotikahandel, utan rättegång eller möjlighet att försvara sig. Åtminstone 10 000 personer ska ha mördats i dessa insatser. Landets president Rodrigo Duterte skryter ofta om morden och vill dessutom börja fängsla barn som bara är nio år gamla. Senast var han ute och uppmanade sin militär att skjuta sönder genitalierna på kvinnor som gör uppror. Han säger också själv att han inte bryr sig om mänskliga rättigheter.

Till råga på allt utreds han för tillfället av Internationella brottmålsdomstolen för misstänkt folkrättsbrott.

Det är, kort sagt, en fruktansvärd människa som leder en fruktansvärd regim. Och det är denna regim vi nu ska sälja vapen till. Hur detta är möjligt, hur någon kan argumentera för det, är obegripligt. Och det visar att de regler vi har för vapenexport inte betyder något alls, de är fullständigt meningslösa.

För Filippinerna och Duterte är Sveriges besked förstås en välkommen hjälp i det fortsatta mördandet. Rent praktiskt förstås, men också för att det legitimerar honom när han kan hänvisa till att Sverige prövat frågan noga och sedan gett sin välsignelse.

För alla som tror på mänskliga rättigheter, demokrati och en fungerande rättsstat är detta inget mindre än en loska i ansiktet.

Sök på Politism.se