Stäng
juli 10, 2015
Nils Westling, medarbetare
Foto: JESSICA GOW / TT

Vänsterpolitik på riktigt: Mer pengar till de lägst betalda

Nu börjar det märkas att Stockholms kommun styrs av en vänstermajoritet: de som tjänar allra sämst inom kommunen – bland annat undersköterskor, barnskötare och lokalvårdare – får nu en ganska ordentlig löneförhöjning. Efter förhandlingar mellan kommunen och fackförbundet Kommunal kommer den lägsta lönen att höjas från 18080 kronor till 19000 kronor.

Lönelyftet betyder naturligtvis inte att de lägst betalda, i princip uteslutande kvinnor, slutar vara lågbetalda. Ingen kan påstå något annat än att 19000 är en låg lön. Men de får för ovanlighets skull ett lönelyft som märks.

Detta är inte bara viktigt för de anställda, som nu kan få lite mer att leva på. Det är också viktigt att välfärdsjobben uppvärderas, så att det kan bli mer attraktivt att söka sig till välfärdssektorn.

Så här sa vänsterpartisten och personalborgarrådet Clara Lindblom till Sveriges Televisions Stockholmsnyheter:

”Det här är ett väldigt viktigt steg att höja lönerna på de kvinnodominerade yrkena och för att få mer jämställda löner. Men det är ju också så, att om några år så är det brist på yrkesutbildad personal inom välfärden och vi behöver fler som utbildar sig till bland annat undersköterskor och barnskötare i framtiden”

Detsamma gäller exempelvis sjuksköterskor och lärare. Under lång tid har löner och arbetsvillkor försämrats jämfört med jobb i andra delar av samhället, vilket lett till personalbrist. Det märks just nu på många av landets vårdenheter.

Det är alltså inte bara snällt, utan även smart, att höja lönerna för de underbetalda välfärdsarbetarna. Dessutom är det ett litet steg mot mer jämställda löner.

Sök på Politism.se