Stäng
oktober 26, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Socialistpartiets ledare Antonio Costa röstar. Frågan är vad den är värd. Foto: Steven Governo/AP/TT

Vänstermajoriteten förbjuds regera i Portugal

Sverige är ett EU-positivt land och Sverige kryllar av politiskt aktiva och folkvalda som älskar EU och besjälas av Europatanken. Eller det var i alla fall så förr. Nu är det mer tveksamt om de tror att EU går att rädda. För ingenting visar tydligare hur liten tilltron till EU är än tystnaden inför den antidemokratiska utveckling unionen rusar mot.

När Grekland omformades med antidemokratisk hand var EU-vännerna tysta. När unionen står handfallen inför flyktingkrisen låtsas EU-entusiasterna falskeligen att det finns en gemensam vilja att hantera problemen. När EU:s gränsvakter skjuter ihjäl en flykting är frånvaron av högljudda protester från EU-vänner tragisk.

Det är demokratin som krisar och tidigare i år frågade sig Financial Times Martin Sandbu om demokrati ens är möjligt i framtidens Europa.

I Portugal har tre vänsterpartier nu förvägrats makten trots att de samlar över 50 procent av rösterna och har kommit överens sinsemellan.

Landets konstitutionelle president säger att de inte får bilda regering eftersom de är eurokritiska, vill stoppa åtstramningspolitiken och inte har den politik de internationella finansmarknaderna skulle föredra.

De hindras, trots att de både har vunnit valet och hittat samarbetsformer.

De portugisiska väljarnas röster underordnas alltså explicit euromarknadens intressen. Den union som tvingat fram en mycket destruktiv krispolitik i en rad eurokrisdrabbade länder hittar nu ännu ett maktuttryck: Den förvägrar folkvalda majoriteter makten i nationella parlament.

Hittills är EU-vännerna fortsatt tysta i Sverige. De låtsas som att det regnar. Troligen för att viljan att EU ska fungera är så stark och så genuin att de inte klarar att höja rösten mot de grundläggande problem som finns i samarbetet.

Det som nu sker är att EU-ländernas nationella suveräniteten undergrävs parallellt med att bankernas och marknadens position stärks. Dessutom görs högerpolitik till lag samtidigt som vänsterregeringar aktivt motarbetas eller hindras. Det går inte att rycka på axlarna inför det. Inte om man är demokrat.

Sök på Politism.se