Stäng
september 12, 2014
Nils Westling, medarbetare

Valrörelsens mest korkade knep?

”Med MPs politik blir Thailandsresan nästan 2200 kronor dyrare”. Den här bilden lade Stockholmsmoderaterna upp på Twitter på onsdagen och vi var många som gjorde *facepalm*, på båda sidorna av den politiska mittlinjen.

Här är tre anledningar till varför detta är valrörelsens mest korkade politiska move:

1. Den visar på ett ovanligt naket sätt att de ”nya” Moderaternas strategi är att göra livet gött för medelklassen, oavsett konsekvenserna. Tack vare rut och rot kan medelklassen köpa städhjälp och måla villan till rabatterade priser och tack vare det fria skolvalet kan man sätta sina barn i en skola fri från störiga ungar.

Dessa reformer kan högern argumentera för med hänvisning till att det är ”bra för jobben” och att det ”gynnar svagare elever” (vilket inte stämmer, men om man fortsätter upprepa det så kommer nån till slut att tro på det). Men vad är det för större syfte som ska uppnås genom att låta Thailandsresor vara billiga? Inget. Det är bara det. Thailandsresor ska vara billiga.

2. Den rimmar illa med ett annat huvudbudskap i den moderata valrörelsen – det om att världen står i lågor och att vi måste spara pengar ”i ladorna” och vara beredda på det ena och det andra. I det sammanhanget framstår fokus på billiga Thailandsresor som en otroligt futtig politik.

3. Det viktigaste av allt är detta. Anledningen till att Miljöpartiet vill beskatta flygresor hårdare är att flygresor förstör klimatet. Flygbränsle är skattebefriat i dag, till skillnad från andra bränslen, och den som flyger betalar inte för den klimatskada som uppkommer. En flygskatt rättar till den felaktigheten och ser till att den som förorenar får betala för sig.

När Moderaterna presenterar sin miljöpolitik på sin egen hemsida står det just så: ”den som förorenar ska betala för sig”. Det känns märkligt att skriva dessa ord men ibland måste man tydligen be Moderaterna att stå fast vid sina principer.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se