Stäng
februari 4, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Här, i åsiktskorridoren på Hallanstalten, placeras högerskribenter som inte håller med Malin Ullgren. Sverige 2016. VAKNA! Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Välkommen till Den Nya Åsiktskorridoren

Expressen Ledare tycks ha drabbats av åsiktskorridorstics.

Ordet bara poppar upp med jämna mellanrum så fort någon inte håller med dem. Det kan vara för att en socialdemokrat tycker att det förpliktigar att kalla sig feminist.

”Däremot står det klar att det är trångt i Veronica Palms rosa åsiktskorridor.”

Det kan vara för att Karin Pettersson inte håller med Expressen Ledare.

”Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör, har vitt skilda roller i åsiktskorridoren.”

Den kan också handla om att Sverige är en konsensuskultur.

”När någon nämner konsensuskultur och åsiktskorridor frågar skribenter förvånat: Vaddå, konsensus? Åsiktskorridor, fnys!”

Ibland handlar det helt enkelt om att Expressens Ledares Ann-Charlotte Marteus ändrat uppfattning.Skärmavbild 2016-02-04 kl. 08.56.20

Men allt det där lägger vi bakom oss nu. För Åsiktskorridoren är SÅ 2015. Nu lanserar Marteus och Expressen Ledare vad borgare alltid lanserar när de trampar vatten. Prefixet NYA.

Skärmavbild 2016-02-04 kl. 08.55.51Nya© Åsiktskorridoren. Inte den där gamla som betydde vad fan som helst förra året. Nej, här kommer den nya och Expressen visar modet att tacka nej till den. Nej nej nej.

Vad det handlar om? Jo, Expressen Ledare väljer att tolka Malin Ullgrens vädjan om att inte anamma ett helknasigt språkbruk och en förvriden verklighetsbeskrivning som ett förbud, som en Ny Åsiktskorridor.

Förlåt men här måste vi tala klarspråk: Marteus text är det sjåpigaste och mest indignerat lättkränkta jag läst hittills i år. Frustrationen över att någon enda enstaka person inte håller med henne, Expressen Ledare och en jäkla massa andra opinionsbildare i Sverige väljer hon att tolka som ett slags krönikörernas waterboarding. Tortyr och tvång.

Dessutom är det oärligt och osakligt. Marteus KAN INTE ha uppfattat Ullgrens text som att hon vill att man inte ska tala om problem. Marteus kan läsa innantill och med den insikten är den enda möjliga slutsatsen följande: Expressen Ledare ägnar sig åt rena cirkuskonster. Det är bedrövligt och jag vädjar till Expressen Ledare att skärpa sig.

Nej, lugn i bussen, det är inte ett åsikts- och tankeförbud mot fortsatta barnsligheter, inte en LO-finansierad censurapparat, utan en enkel önskan om bättring.

Sök på Politism.se