Stäng
juni 4, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Ardalan Shekarabi (S) debatterade mot Emil Källström (C). Foto: SVT

Välfärdspolitik är för svårt för Centerpartiet

På måndagen debatterar riksdagen frågan om att begränsa vinsterna i välfärden. På torsdag sker omröstning i frågan. De fyra allianspartierna väntas tillsammans med Sverigedemokraterna att rösta nej till förslaget, trots att det finns ett kompakt stöd för vinstbegränsningar bland väljarna – och trots att SD gick till val på att stoppa vinsterna i välfärden.

Den som såg söndagens Agenda i SVT fick se prov på exakt hur högerns analys av vinstjakten i välfärden ser ut. De är helt ointresserade av de faktiska omständigheterna. Att vinstdrivande skolor som Engelska skolan sätter glädjebetyg – för att det då blir lättare att locka kunder – berör dem inte alls. Att de som jobbar i privat välfärd ofta har lägre löner, otryggare anställningsformer och lägre utbildning påverkar inte deras syn. Att det är lägre personaltäthet i vinstdriven skola och stora delar av den övriga vinstdrivna välfärden tycks inte heller spela någon roll.

I stället är det enda argumentet mot förslaget att de är emot förslaget.

Det blev tydligt när civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström möttes i Agenda-debatten.

Medan Shekarabi pratade kvalité, fuskande företag, personaltäthet och arbetsvillkor pekade Emil Källström bara på en sak: ”Det kommer att röstas nej.” 

Okej men vad vill Centerpartiet då?
– Politik på det här området är svårt, sa Källström.

Hur hårda regler vill du ha? frågade programledaren.
– Det är svårt att göra regler på det här området. Det är därför man behöver komma överens brett, sa Källström.

Han pekar på behovet av ”kvalitetskrav” och ”kompetenskrav” och ”tekniska förutsättningar”. Mer konkret än så klarar inte borgerligheten att vara i dag. Det är uppenbart att Emil Källström och Centerpartiet – trots att debatten i den här frågan pågått i ett decennium, trots att problemen är omfattande och att den folkliga ilskan över detta är utbredd – inte själva grubblat sig fram till något konkret.

De vill i princip ingenting.

Sök på Politism.se