Stäng
september 15, 2015
Eric Rosén, chefredaktör
Peje Emilsson, 2010: "Och varför ska man inte kunna dra valfriheten ett steg till och ta med sig skolpengen till New Dehli? Men den yttersta drömmen handlar om att ta den svenska modellen till tredje världen. Tänk vilka möjligheter!" Foto: Felipe Morales / SvD / TT

Välfärdslobbyn ♥ de våldsbejakande rasisternas parti

Detta vet vi sedan gammalt: Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti vars folkvalda företrädare mycket frekvent uppmanar till våld och hatbrott, som jublar i sociala medier när tiggare attackeras, som flabbar åt flyktingkrisen och som är ointresserade av att diskutera hur mottagandet av de flyktingar som har rätt till asyl ska göras på bästa sätt.

Sedan en tid tillbaka vet vi också att flera borgerliga ledarsidor tippat över och hänger sig åt en ohederlig problembeskrivning som ligger mycket nära rasistens – eller som vill bjuda in dem, lyssna på dem och uppfostra dem. Det handlar om att göra dem salongsfähiga nog att samarbeta med politiskt.

Kawa Zolfagary skrev för snart ett år sedan om att högern är – eller gör sig – redo för Sverigedemokraterna.

”Om du enbart kritiserar antirasister men aldrig rasister, om du tycker att SD borde släppas in i värmen, vad kan du tänkas ha för skäl till det?”

Det har inte varit svårt att se vartåt det barkar, vi har skrivit väldigt mycket om det, och alla våra farhågor hittills tycks ha blivit verklighet, ofta snabbare än vi i våra texter fruktat. Det finns goda skäl att tro att Sverigedemokraterna kommer att sitta i en högerregering inom två riksdagsval.

I går skrev vi om hur näringslivsorganisationerna vänslas med Sverigedemokraterna och får dem att vrida sin politik högerut. Sverigedemokraterna räknar självklart med att få något tillbaka. I dag skriver Dagens Industri om hur processen administreras av pr- och kommunikationsbyrån Kreab, där gamle moderaten Peje Emilsson är grundare och storägare.

Emilsson är en av de som hårdast drev på för att Sverige skulle kunna ha skattefinansierade vinstdrivande privatskolor, där stora företag mjölkar medborgarna på enorma summor, pengar som kan flyttas utomlands och mellan bolag för att undvika skatt, skatteintäkterna tillbaka in i systemet är ofta mycket små.

Emilsson har självklart också själv tjänat en massa pengar på dessa skolor.

En av de viktigaste frågorna för Emilsson är att riskkapitalister ska har fortsatt möjlighet att berika sig på svensk välfärd. En kamp som är så viktig att man gärna umgås med våldshetsande rasister om det går att säkra en riksdagsmajoritet för fortsatt pengarullning till de privata välfärdsbolagen.

För Sverigedemokraternas del handlar det förstås om maktanspråk. De vet att deras väljare inte vill se vinster i välfärden, men det skiter de i, eftersom det kan löna sig på andra sätt att vara kompis med näringslivsföreträdarna.

Sök på Politism.se