Stäng
februari 26, 2018
Eric Rosén, chefredaktör
Foto: Claudio Bresciani/TT

Valårets hittills viktigaste löfte handlar om vården

En av de meningar som i lite olika varianter skrivits flest gånger på Politism låter ungefär såhär: Bristen på undersköterskor är akut.

Det är lätt att bli tjatig, men problemet är så omfattande att det inte går att komma runt upprepningen. För ett år sedan konstaterade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att sex av tio kommuner har ”extremt stor” brist på personal. Kombinera detta med att få faktiskt vill bli undersköterskor. De har tyvärr goda skäl att avstå. Yrket är slitsamt, stressigt, ger låg lön och ofta dåliga villkor. Det är ett yrke där du vet att du i framtiden kommer få en pension du inte kan leva på.

Problemet är så omfattande att SCB varnar för att det kommer att fattas 160 000 utbildade inom vård och omsorg vid år 2035.

Därför är Socialdemokraternas vallöfte, som presenterades DN Debatt på söndagen, troligen det viktigaste som sagts hittills under valåret. S lovar att 14 000 fler vårdanställda på fyra år, och stora satsningar på bättre arbetsmiljö för alla som jobbar inom vården. De listar bättre arbetstider, ett stopp för delade turer och staplade visstider och ett skydd mot arbetsgivare som minskar antalet timmar på anställningskontraktet genom hyvling.

Det här är bra, och om det verkligen ska kunna genomföras – om man faktiskt ska klara rekryteringen – måste man låta det kosta. För även om politiken inte ska sätta lönerna så styrs SKL politiskt, vilket gör att de folkvalda i rollen som arbetsgivare också kan få upp lönerna. Det måste vara en del av förändringen, annars kommer människor fortsätta att på rationell grund välja bort vårdyrken som ger låg lön och en pension man inte kan leva på. Dessutom måste Socialdemokraterna se att dessa 14 000 på fyra år bara är en början, behoven av betydligt fler anställda kommer att kvarstå även de åren som följer efter 2022. Satsningarna måste bli så stora att arbetsbelastningen faktiskt minskar något, snarare än att man bara täcker upp en del av bristerna.

Välfärden behöver mer överbudspolitik, skrev Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida häromveckan. Socialdemokraternas bud – detta vallöfte – är en bra början på detta och angriper en hel del av de stora välfärdsproblem samhället står inför. Men det måste ses som just en början – och det får aldrig villkoras av konjunkturen. Satsningarna på välfärden måste göras oavsett vad som händer i ekonomin, annars kommer Sverige att stå riktigt illa rustat för framtidens behov.

Priset för att avstå kommer att vara högre än någon av oss är beredd att betala.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se