Stäng
september 11, 2017
Zina Al-Dewany, redaktör
Ordningsvakt på Trädgården. Foto: Foto: Helena Landstedt/TT

Vakters svinighet behöver inte vara sjävklart på klubben

Han hölls ned mot marken och ropade av smärta medan två vakter stod över tryckte ned honom. Mobilfilmen har fått stor uppmärksamhet och är från en helg på klubben Trädgården. Vaktbolaget har fått sparken och Trädgården ber om ursäkt.

Både långt före och långt efter den händelsen har många varit med om våldsammare övergrepp som satt stopp på deras utekvällar. Oavsett om det är på Stureplan eller Södermalm finns vakter och väktare som uppvisar sitt maktövertag genom allt från en nedsättande kommentar till fysiskt våld. Trädgården under Skanstullsbron har länge fått kritik för just vakternas bemötande. Människor har utsatts för rasism, transfobi och homofobi, och att de slutligen sparkar vaktbolaget är bra. Men räcker det?

Eftersom problemet inte är unikt för Trädgården utan snarare verkar systematiskt borde fler uteställen fråga sig hur det kan hända. Det handlar sällan om vakters ensamma agerande eller deras värdegrund, utan vad de direkt eller indirekt får förmedlat från ägarna till stället. Trädgården har däremot med största sannolikhet inte förmedlat att vaktbolaget ska bete sig kränkande. Tvärtom verkar de ha ambitionen att vara inkluderande. Men då måste man se upp med vilka man anställer, och vad man har för rutiner. Finns det utbildningar för personerna som bestämmer vem som ska in och ut? Finns tillräckliga trygghetsrutiner? Det är frågor som stället får svara på innan de ställer människor som vaktar dörren.

För vakters svinighet behöver inte vara en självklar konstant i utelivet. Och genom att fortsätta filma, anmäla och uppmärksamma fall som på Trädgården har vi gjort mycket på vägen.

Sök på Politism.se