Stäng
augusti 5, 2015
Nils Westling, medarbetare
Timbuktu. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Vägra leva som du lär – det är en fälla

Att man ska leva som man lär är en fin gammal devis. Gör man inte det så tenderar det att kallas hyckleri och när någon beskylls för hyckleri så kan det bli en skitstorm.

Det har rapparen Timbuktu fått uppleva sedan högerns skitstormsmaskin #1, Rebecca Weidmo Uvell, skrivit ett blogginlägg om att Timbuktu hanterar sina intäkter så som företagare gör mest. Timbuktu har nämligen plockat ut pengar ur sina bolag på ett sätt som gör att han inte betalar särskilt mycket i skatt. Det är inte i närheten av olagligt – men troligtvis har det gjorts med syfte att komma undan så billigt som möjligt.

Devisen om att man ska leva som man lär diskuterades i Studio ett i P1 i går. Där påpekade Göran Greider följande:

”De argument som en person för fram har ett värde i sig, oavsett vad den personen lever för liv. För att ta ett extremt exempel: Jag har träffat många svårt alkoholiserade människor som säger ‘stäng systemet på lördagar för annars utnyttjar sådana som jag det’, det vill säga de kommer med en bra insikt men de kan inte för fem öre leva upp till det själva.”

Det är inte hycklande att handla sprit på lördagar trots att man vill ha lördagsstängt på systemet. Det är inte hycklande att bo i bostadsrätt även om man är emot utförsäljningarna av allmännyttan (för många i stor- och studentstäderna är det enda alternativet) och det är inte hycklande att sen sälja bostadsrätten med vinst, även om man tycker att systemet som pressar upp priserna är helt fucked-up.

Man måste tillåtas leva i samhället så som det är, trots att man har åsikter om hur det borde förändras.

Alternativet är att de som helt saknar moraliska principer ständigt vinner – de kan ju aldrig vara hycklare.

Är man exempelvis miljöengagerad finns det tusen sätt att trampa i klaveret. Den som inte bryr sig kan å andra sidan inte göra fel.

Därför är kravet på att man ska leva som man lär alltid en fälla för människor med stark moraluppfattning. Det blir ett incitament att inte bry sig – om klimatet (varför flyger du och varför käkar du kött?), om skatterna (varför gör du avdrag om du gillar höga skatter?) eller om människor på flykt (varför har du inte en flykting boende hemma hos dig, om du nu bryr dig så mycket?).

Kravet på att man ska leva som man lär är en ständig belöning till alla som inte bryr sig.

Sök på Politism.se