Stäng
juli 29, 2015
Nils Westling, medarbetare
Protest i Chicago efter Sandra Blands död. Foto: Christian K. Lee / AP / TT

Vad var det som hände Sandra Bland?

Sandra Bland, 28,  var ute och körde i Waller county i Texas (som av en tidigare domare i staden kallats för “the most racist county in the state of Texas, which is probably one of the most racist states in the country”) då hon genomförde ett filbyte utan att blinka. Några dagar senare var hon död i ett häkte. Sedan dess har miljontals människor världen över försökt förstå vad som hänt.

Mycket är fortfarande oklart, men följande vet vi:

Sandra Bland stoppas av en polis för en mindre trafikförseelse. När polisen ska skriva en böteslapp ber han henne släcka sin cigarett, och när hon frågar varför hon är tvungen att göra det kräver polismannen att hon ska gå ut ur bilen. Men Sandra Bland vägrar tills polismannen hotar att använda sin elpistol mot henne.

”Wow, du gör allt det här för att jag missade att blinka?”, säger Sandra Bland när hon går ur sin bil.

Det hela går att se i ett sju minuter långt klipp (taget från denna artikel på The Guardian) filmat av en kamera på polisbilen:

Polisingripandet filmades även av en förbipasserande.

Sandra Bland tas sedan till ett häkte, där hon tre dagar senare är död. Efter våldsamma spekulationer på internet om vad det är som har hänt – huruvida hon redan var död när hon kom till häktet – har det släppts videomaterial som visar Sandra Bland i häktet.

Den officiella versionen är att Sandra Bland hängde sig i häktet. Hennes familj har dock ifrågasatt den första obduktionen och en ny ska ha genomförts. Resultatet av den andra obduktionen har inte presenterats än.

Ett antal andra märkliga omständigheter har kommit fram, som gör det än mer nödvändigt att Sandra Blands död utreds ordentligt. Bland annat finns det självmotsägande information om huruvida Sandra Bland tidigare haft självmordstankar. Det har ifrågasatts varför hon, om häktespersonalen kunde misstänka att hon var självmordsbenägen, sattes ensam i en cell där det fanns material och möjligheter att hänga sig själv.

Oavsett vad som är sant och inte om Sandra Blands död, är det mycket i händelseförloppet som inte borde fått ske. Med tanke på de senaste årens många dödsfall i samband med polisingripanden mot svarta personer i USA (se bland annat Trayvon Martin, Eric Garner, Michael Brown och 12-åriga Tamir Rice) måste man fråga sig: Hur kan en polisman tillåtas eskalera en närmast löjlig trafikförseelse på det sätt som skedde?

Och den kanske viktigaste frågan av alla: Hur ska polisen i USA kunna återvinna förtroendet hos den svarta befolkningen, när så många tycks dö så fort de kommer i kontakt med myndigheten?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se