Stäng
september 15, 2016
Eric Rosén, chefredaktör
Åsa Regnér (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad ska en jämställdhetsmyndighet prioritera?

Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister, har i dag berättat att regeringen ska inrätta en jämställdhetsmyndighet, som kommer att finnas på plats från och med 2018.

Dessutom ska en ny nationell strategi för att motverka mäns våld mot kvinnor tas fram. För detta ökar man på nuvarande satsning på frågan med ytterligare 400 miljoner kronor på fyra år. Utöver det ska kvinnojourerna få ytterligare 100 miljoner kronor.

Allt detta är bra och feministisk politik värd att applådera. Vad gäller kvinnojourerna är det ytterligare ett steg på vägen mot att trygga deras existens på lång sikt, något vi skrivit mycket omPolitism.

Och när det pratas jämställdhetsmyndighet väcks många frågor. Men det behöver inte vara negativt. I stället bör det locka alla smartskallar och organisationer till diskussion om vilka mål, vilka prioriterade frågor och vilka andra förutsättningar myndigheten bör ha för att bli så viktig och effektiv som möjligt.

Sveriges kvinnolobby skickade till exempel ut en önskelista bara sekunder efter att myndighetsplanerna offentliggjordes. Det borde fler göra, för det lär bli rätt viktigt vad som står högst på jämställdhetsmyndighetens agenda.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se